Nybyggda LSS-lägenheter står redo för inflyttning

Ett nytt LSS-boende har sett dagens ljus. I en av de nybyggda fastigheterna på Söder har den nya servicebostaden Bryggaregatan flyttat in. Här finns 15 lägenheter till Helsingborgare som är i behov av boende med särskild service enligt LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

På Bryggaregatan arbetas det för fullt. Medarbetarna på den nya servicebostaden varvar utbildning med att skruva ihop möbler och andra viktiga förberedelser inför att de första hyresgästerna flyttar in den 21 maj. Hyresgästerna får inreda sina egna lägenheter efter eget tycke och behov, men på våningsplanet finns ytterligare två lägenheter, en till medarbetarna och en gemensam för hyresgästerna och personalen. Där kommer det bland annat hållas boenderåd, delaktighetsslingor och aktiviteter med hyresgäster från andra LSS-boenden.

– Det är jättespännande att få jobba på ett helt nytt boende, säger Malin som har arbetat som stödassistent i 18 år på ett annat LSS-boende. Efter att ha vidareutbildat sig till stödpedagog ser hon nu framemot att prova en ny arbetsplats.

En servicebostad består av flera enskilda lägenheter där hyresgästerna vid behov har tillgång till personal dygnet runt. På Bryggaregatan ligger alla lägenheterna på samma våningsplan, de har egna kök och stora badrum med tvättmaskin.

– Vår första prioritering kommer vara att lära känna de nya hyresgästerna och stödja dem vid inflyttningen, säger stödassistenten Elke.

Medarbetarna och enhetschef Gabi Djordjevic har varit på plats på Bryggaregatan under två veckor för att förbereda inför att hyresgästerna flyttar in.

Lägenheterna är utrustade med egna kök och stora badrum med tvättmöjligheter.

När hyresgästerna flyttar in i sitt nya hem får de ett informationshäfte om vad det innebär att bo i en servicebostad.

I ett nybyggt hus på Söder i Helsingborg ligger stadens nya serviceboende.