Positivt resultat på 1 079 miljoner kronor för 2022

Detta innehåll är äldre än 60 dagar.

Helsingborgs stad redovisar ett positivt resultat på 1 079 miljoner kronor för år 2022. Det är 899 miljoner kronor högre än budgeterat. Större skatteintäkter och högre intäkter från mark- och exploateringsverksamheten ligger bakom.

Rådhuset

År 2022 var ett starkt år för stadens ekonomi. När alla intäkter och kostnader summeras landar resultatet i ett överskott på 1 079 miljoner kronor – 899 miljoner kronor över budget.

– Det är ett mycket starkt resultat och det är glädjande. En god och välskött ekonomi är grunden för en långsiktigt hållbar välfärd och överskottet innebär att Helsingborg står väl rustat inför den lågkonjunktur som nu står för dörren, säger Christian Orsing (M), kommunstyrelsens ordförande.

Större skatteintäkter och färre barn

En stor anledning till det stora överskottet är de ökade skatteintäkterna. Tack vare stark sysselsättning fick staden in 323 miljoner kronor mer i skatt än beräknat.

Även mark- och exploateringsverksamheten bidrog positivt – 102 miljoner kronor över budget.

Under året var färre i behov av ekonomiskt bistånd, vilket var en av anledningarna till att arbetsmarknadsnämnden överträffade budget med 116 miljoner kronor.

Vård- och omsorgsnämnden redovisar ett överskott på 89 miljoner kronor mer än vad de planerat för. Det beror främst på att färre invånare behövt hemvård, hemsjukvård och hemservice. Nämnden har även fått riktade statsbidrag som inte hunnit användas helt.

Antalet barn i förskola och grundskola har varit färre än i prognosen. Det ger ett överskott på 71 miljoner kronor mer än planerat.

Nytt vårdboende i Rydebäck den största investeringen

Under 2022 gjorde staden investeringar för 1 150 miljoner kronor. Det är 262 miljoner kronor mindre än beräknat, om man räknar bort vatten- och avloppsinvesteringar. Den största investeringen är kopplad till ett nytt vårdboende i Rydebäck, som ska stå klart under hösten 2023.

Andra stora investeringar under 2022 var den nya förskolan på Närlunda, nya idrottshallar i Rydebäck och Gantofta, kanalen genom Oceanpiren, torget utanför Knutpunkten samt ombyggnaden av Drottninggatans norra del.

Tuffare tider framför oss

Men även om årets resultat är starkt ser situationen troligtvis annorlunda ut framöver. Den höga inflationen, stigande räntor och ökade pensionskostnader sätter kraftig press på stadens ekonomi. Skatteintäkterna urholkas av inflationen.

– Det starka resultatet bidrar till finansiering av stadens investeringar. I den lågkonjunktur som råder framöver kan vi inte räkna med lika god skatteintäktsutveckling eller överskott i stadens nämnder. I ekonomiskt utmanande tider, som vi står inför i år och 2024, kan vi inte alls räkna med sådana här positiva budgetavvikelser framöver, säger Marcus Nilsson, stadens ekonomidirektör.

Hela årsredovisningen klar i april

Hela årsredovisningen för staden och de kommunala bolagen behandlas på kommunfullmäktiges sammanträde den 11 april.

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.