Pratcaféet Söder är för dig som vill ha någon att prata med

Detta innehåll är äldre än 60 dagar.

Stadens satsning för att motverka ofrivillig ensamhet har resulterat i ett nytt sätt för att skapa mer gemenskap i Helsingborg. Pratcaféet Söder är en plats som vänder sig till alla helsingborgare som vill hitta nya människor att prata med och bygga nya relationer.

– Tanken är att vi testar fram ett koncept på hur man kan göra för att få till en plats som är välkomnande och inkluderande. Förhoppningen är att vi hittar något som kan spridas till andra mötesplatser, caféer, föreningar med flera, säger Bitte Wikström på socialförvaltningen.

Enligt en undersökning från Statistiska centralbyrån är ofrivillig ensamhet ett hjärtskärande stort problem överallt i samhället. Undersökningen visar att i Helsingborg är 8 900 invånare ensamma, alltid eller för det mesta. 20 700 invånare saknar en nära vän att kunna prata med om allt. I andra änden av den här statistiken kan man hitta depression, ångest och livsförkortande sjukdomar.

– Hälsoeffekterna av ofrivillig ensamhet är katastrofala. Studier visar att det är farligare att vara ensam än att ha fetma eller röka. Därför känns det väldigt bra att kunna erbjuda alla invånare i staden en mötesplats som Pratcaféet, säger Charlotta Schön på socialförvaltningen.

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.