Så håller du koll på badvattnet i sommar

I år tar vi badvattenprover varje vecka på utvalda badplatser och erbjuder en daglig prognos som visar förväntad badvattenkvalitet på fjorton av våra badplatser i Helsingborg.

I år utökar vi våra provtagningar ytterligare från förra året. Vi tar badvattenprover på femton badplatser i Helsingborg, från Utvälinge/Sandön i norr till Rydebäck/Fortuna i söder. Proverna tar vi varannan vecka på nio badplatser och varje vecka på sex utvalda badplatser under hela badsäsongen, från 29 maj till 28 augusti. Totalt tar vi sju respektive fjorton prover under hela badsäsongen.

Här kan du läsa mer om hur provtagningarna går till och hur du ser aktuella resultat.

En daglig prognos visar förväntad badvattenkvalitet

Från och med i år erbjuder vi en daglig prognos för badvattenkvaliteten den aktuella dagen och tre dagar framåt. Prognosen publiceras i en karta som visar den förväntade badvattenkvaliteten på fjorton av våra badplatser, antingen med en röd eller grön flagga beroende på hur prognosen ser ut. Kartan uppdateras automatiskt utifrån förra årets protagningsresultat, data från NSVA, väderprognos samt modelleringar som konsultföretaget DHI har tagit fram. Kartan finns på badvatten.se och i en app som går att ladda ner via App store och Google Play.

– Vi jobbar stenhårt med kvaliteten på badvattnet i Helsingborg och hittar ständigt nya sätt att utveckla vårt arbetssätt till det bättre. Vi hoppas att den nya prognoskartan faller väl ut och hjälper folk att ha bättre koll på var det är lämpligast att bada i sommar, säger Elisabet Lindberg, strandansvarig på stadsbyggnadsförvaltningen.