Så jobbar staden med valet

Detta innehåll är äldre än 60 dagar.

Nu är det bara dagar kvar till valet. I Helsingborg hålls arbetet ihop av medarbetarna på valkansliet på Helsingborgs stad.


– Förtidsröstningen rullar på för fullt och vi har hittills tagit emot över 30 000 förtidsröster från helsingborgare. Eftersom det går att förtidsrösta varsomhelst i Sverige får vi såklart även in en hel del röster som ska transporteras till andra kommuner, säger demokratisamordnare Karin Falk.

Sedan 24 augusti går det bra att förtidsrösta i över 20 förtidsröstningslokaler i Helsingborg. Under valet arbetar cirka 700 personer som röstmottagare i vallokalerna. Två av dessa är Agneta och Eva.

– Det bästa med att vara röstmottagare är alla trevliga människor man möter i vallokalen, säger Eva.

– Och känslan att vi gör ett viktigt uppdrag för att demokratin ska fungera genom att ge väljarna möjlighet att rösta, fyller Agneta i.

De andas och lever valet

Valkansliet har utbildat röstmottagarna, men ser också till att det praktiska fungerar på varje förtidsröstningslokal, exempelvis så att det finns röstsedlar och kuvert på plats. Trots att valkansliet lever och andas val just nu behöver de påminna varandra om att hinna med att själva rösta.

– I onsdags när jag var förbi Helsingborg C, fick jag dubblettröstkort utskrivet och hann till slut med att rösta. Som valsamordnare och demokratisamordnare kanske jag är partisk – men vilken grej att bo i en demokrati och få kunna rösta! Demokratin är värd att kämpa för varje dag, säger Erik Larsson.

Valet 2018 förtidsröstade 40 procent i kommunvalet i Helsingborg, en andel som växt val för val.

– Det är spännande. För första gången kan nu antalet förtidsröster i Helsingborg blir fler än antalet röster som läggs på valdagen, säger demokratisamordnare Emil Bengtsson.

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 - 17.00

Torsdag: 08.00 - 18.00

Fredag: 08.00 - 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Mejla

Få svar inom 24 timmar
kontaktcenter@helsingborg.se.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.