Så samarbetar vi för en trygg jul och ett gott nytt år

Jul och nyår är två av årets största högtider då vi träffar nära och kära. Det finns stora förväntningar då familjer samlas och vänner träffas för fest och umgänge. Samtidigt har helgerna även en negativ sida med alkohol, fyrverkerier, bråk och brott. Därför samverkar Helsingborgs stad med flera andra för att göra vad vi kan för en trygg jul och ett tryggt nytt år.

Förutom det vanliga arbete med trygghet och att motverka brott är det många som tillsammans gör lite extra under jul och nyår. Här är några av de extra insatser som görs:

  • Polisen har avsatt resurser för att hantera problem kopplade till fyrverkerier och även utökat bemanningen under jul- och nyårshelgerna.
  • Räddningstjänsten Skåne Nordväst kontrollerar alla som har tillstånd att sälja fyrverkerier i Helsingborg. Detta så att de följer de regler och säkerhetsföreskrifter som finns.
  • Tullen har under december bland annat extra kontroll så att man inte tar in förbjudna smällare och raketer.
  • Bevakningsgruppen är upphandlad av staden för att bevaka stadens byggnader och de är även ansvariga för ordningsvakterna i centrum. Under jul och nyår bemannar de en resursbil, det vill säga en speciell väktarbil som arbetar skadeförebyggande när det smälls fyrverkerier.
  • Jullovet är nästan tre veckor, men det är få röda dagar i år. Det gör att många unga måste hitta på saker att göra när föräldrarna arbetar. I aktivitetskalendern här på helsingborg.se finns massor av roligt för den som är ung i Helsingborg. Till och med på julafton erbjuder Fritid Helsingborg med fotboll i Teknikhallen.
  • Trygghetsvärdar finns på platser där människor rör sig, framförallt på platser som kan upplevas som otrygga. De rör sig i olika bostadsområden och i centrala delarna av Helsingborg, där de tjänstgör varje fredag- och lördagskväll året runt. De samverkar bland annat med socialförvaltningens mobila team och polisen.
  • Helsingborgshem har en egen trygghetsjour arbetar dagligen klockan 19-02. De har även områdesvärdar som kommer att ordna aktiviteter inom sina områden.
  • Mobila teamet arbetar uppsökande och förebyggande med ungdomar och unga vuxna upp till 25 år. Under jul och nyårshelgen kommer det att vara fler från mobila teamet som arbetar. De samarbetar med många för att minska ungdomskriminaliteten och öka tryggheten i staden.
  • Nattvandrare skapar trygghet bland ungdomar som rör sig i Helsingborg. Nattvandrare är vuxna som kan lyssna, trösta eller bara finnas till hands där det händer, innan det händer. Vi har både nattvandrare som är engagerade invånare och föreningar som vill skapa trygghet. I december har vi extra många nattvandrare ute på fler platser i Helsingborg.

Vi behöver hjälp av dig

Även om vi är många som arbetar på olika platser så kan vi inte finnas alltid överallt. Vi behöver därför din hjälp för att se till att vi får en trygg jul och ett tryggt nytt år. Vi behöver hjälpas åt att ta hand om varandra. Det innebär till exempel att agera om vi hör att grannarna bråkar, att anmäla om vi ser ett pågående brott, att inte langa vare sig raketer eller alkohol till våra ungdomar och att alla tonårsföräldrar har koll på var ungdomarna är och vad de gör. Men det kan även vara att fråga hur någon mår eller höra av sig till någon som är ensam.

Två trygghetsvärdar i stadsparken.

Trygghetsvärdarna jobbar två och två i stadsdelarna och byarna, här syns de i stadsparken.

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 - 17.00

Torsdag: 08.00 - 18.00

Fredag: 08.00 - 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Mejla

Få svar inom 24 timmar
kontaktcenter@helsingborg.se.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.