Stadsdelsmammorna dämpar oro i coronatider

Med anledning av covid-19 tog stadsdelsmammorna i Helsingborg kontakt med staden för att erbjuda sig att dela information med invånare som kan vara svåra att nå. De hade en idé om att starta en jourlinje för att sprida kunskap om covid-19 och restriktionerna i samhället.

Det finns mycket oro kopplat till hur pandemin påverkar vår egen vardag, men även samhället i stort. Mammorna berättar att det finns invånare i Helsingborg som inte pratar svenska och som är så rädda att de vägrar låta sina barn gå till skolan. Det finns också människor som inte förstår allvaret med restriktionerna. De fortsätter att träffas och leva som vanligt, men är inte medvetna om riskerna vid social kontakt.

Frivilliga sprider rätt kunskap

– Idén kommer från ett nätverk som vi är med i med Norge och Danmark som heter ”Nordic Neighbourhood Mothers”. I Oslo har man en jourtelefon där man svarar på frågor från invånarna. Folk behöver information, för det är inte alla som vet vad som gäller med corona. Folk är förtvivlade och förvirrade och de hänger inte riktigt med på vad som händer i samhället, berättar Khawla Ibrahim som är processledare på arbetsmarknadsförvaltningen i Helsingborgs stad.

De frivilliga kvinnorna vill sprida rätt kunskap och erbjuder sig att ringa upp till de som inte talar svenska för att dela information om restriktioner, oro gällande vaccin samt svara på frågor. De ville även nå de som har begränsat kontaktnät och kunna stödja de som mår dåligt och känner sig ensamma på grund av social distansering.

Samtal ger dubbel vinst

Genom att ringa hem till människor får man även en chans att ställa frågan kring hur man mår i hushållet. Det blir ett samtal med möjlighet att samla in frågor som kan vara viktiga för staden att arbeta med.

– När man talar samma språk är det enklare att fånga frågor som förekommer. Stadsdelsmammorna har ett bra förtroendekapital. Inte bara i sina områden utan även på arbetsplatserna där de jobbar. Flera av kvinnorna delar redan informationen via sociala medier. Det är inte en del av uppdraget, men de är väldigt engagerade, säger Khawla Ibrahim.

Ideella krafter gynnar samhället

För att möjliggöra stadsdelsmammornas initiativ har Helsingborgs stad utvecklat en handbok och utbildning i kommunikationsstöd för arbetet med covid-19. Materialet uppdateras kontinuerligt med nya frågor och svar. Staden har även ordnat mobiltelefoner som mammorna turas om att använda för att tjänstgöra under bestämda tider. Alla involverade ställer upp på frivillig bas. Deras arbete gynnar hela Helsingborg och samhället.

Från förslag till aktivitet tog det en dryg månad. Sedan starten i december har tre grupper med 33 stadsdelsmammor ringt till cirka 550 personer. De vanligaste frågorna som kommer in är frågor relaterade till bland annat vaccinet och vaccinationstider, munskydd, närvaro i skolan för skolbarn och barnomsorg med mera.

Pilotaktiviteten pågår till den 21 februari. Därefter sker en utvärdering som kan leda till en möjlig förlängning beroende på resultat.

– I januari kommer vi att ha en delutvärdering och intervjuer så att vi säkerställer att det går bra. Någon oberoende kommer också att intervjua och följa upp, säger Khawla Ibrahim.