Studenten i Helsingborg 2021

Fredagen den 11 juni är det dags för studenten och vi vet vi att det är många som är besvikna över att firandet inte blir som vanligt. Studenten är en milstolpe i livet som symboliserar det första klivet ut i vuxenlivet. På grund av coronapandemin och myndigheternas restriktioner kan vi inte genomföra det traditionella studentfirandet som många av våra ungdomar har längtat efter.

Sistaårseleverna har levt i pandemin i ett år nu och vet hur viktigt det är att hålla avstånd och inte umgås i för stora grupper. Samtidigt lockar studentdagen till festligheter.  

Varje skola kommer att göra vad de kan för att detta ska bli en så festlig dag som möjligt för sistaårseleverna. Men årets utspring blir litet och det blir varken flakåkning eller samling vid terrasstrapporna.  

Du som förälder har säkert redan börjat planera någon form av kalas. Även om vi hör på nyheterna att smittspridningen minskar behöver vi fortsätta hålla i och hålla ut ett litet tag till. Här är några tips för ett smittsäkert firande: 

  • Bjud ett mindre antal gäster, mest personer ni umgåtts med under det senaste året 
  • Håll festligheterna i trädgården om ni har en sådan 
  • Bjud in till ”slot-tider”, dvs ge gästerna en start- och sluttid och låt dem byta av varandra. På så sätt blir det enklare att hålla avstånd. 
  • Bjud in de gäster som inte får plats till ett digitalt firande. 
  • Prata med din student om hur viktigt det är att de firar med ett litet antal personer.  
  • Låt gärna din student bjuda hem en liten grupp kompisar för firande på kvällen om det finns möjlighet till det.  

Här kan du läsa mer om hur Helsingborgs stad har förberett sig för att hantera festligheterna under studenten.