Tyck till om Karantänen senast 15 augusti

Översiktsbild över tomten där Karantänen ligger.

Fram till 15 augusti kan du tycka till om tre arkitektförslag för Karantänen. En sliten tegelbyggnad och 5 000 kvadratmeter havstomt ska förvandlas till något fantastiskt. Vad? Det hänger på helsingborgarna.

I vintras svarade 1 099 personer på en enkät om Karantänen. Tre arkitektbyråer fick i uppdrag att skissa förslag utifrån svaren. Arkitektförslagen presenterades tidigare i somras.

Just nu befinner vi oss i den andra dialogfasen. Det betyder att Helsingborgs stad vill ha dina tankar om de tre arkitektförslagen. Vilka är bra? Vilka är dåliga? Går några att vidareutveckla?

Till och med den 15 augusti kan alla som vill lämna synpunkter på Dialog Helsingborgs sajt.

Efter den 15 augusti sammanställer staden synpunkterna. Hur processen ser ut efter det beror på vad helsingborgarna tycker. Kanske går staden vidare med ett av förslagen, kanske kombineras två av dem, kanske blir det något helt annat.

Mandaworks förslag, som består av flera fristående glasbyggnader med toppiga, tältliknande tak.

Mandaworks förslag.

Karantänen engagerar många

Karantänen väcker åsikter hos många helsingborgare. Det är inte så konstigt. Inklämd mellan Norra hamnen, Gröningen och Öresund är det svårt att hitta ett bättre läge. Samtidigt är själva byggnaden sliten. Den är också en av få byggnader som finns kvar från tiden då Norra hamnen var hamnområde och Gröningen bangård.

Två gånger tidigare har det varit aktuellt att bygga hotell på platsen. Då, 2004 och 2016, mötte planerna protester.

Mareld-Esencials förslag, som har en fristående glasbyggnad liknande ett växthus och en havsnära trädgård.

Mareld-Esencials förslag.

Mat om helsingborgarna får bestämma

I enkäten i vintras ville var femte person se en saluhall, ett restaurangtorg eller street food på tomten. De tre arkitektförslagen har tagit sin utgångspunkt i helsingborgarnas önskemål.

Även vattenland och bassänger i olika former hamnade högt på önskelistan. Bland förslagen rymdes även scener, mötesplatser, en skatepark, en spa-anläggning, ett amerikanskt rullskridskokafé, ett marint museum med undervattenspromenad av glas och ett sjöfartsmuseum.

Tengboms förslag, som är en triangelformad glasbyggnad med glasterrass.

Tengboms förslag.

Hellre renovera än riva

En knapp majoritet ville att den befintliga tegelbyggnaden renoveras snarare än rivs. Byggnaden finns med i bevarandeprogrammet, men bara som en byggnad av kompletterande värde. Den kan därför rivas.

I två av förslagen får den befintliga tegelbyggnaden sällskap av en glasbyggnad. I det tredje förslaget rivs karantänen och ersätts av en paviljong med takterrass.

Den befintliga Karantänen, en relativt sliten tegelbyggnad med rött tak.

Så här ser Karantänen ut i dag.

5 000 kvadratmeter och två restauranger

Karantänen öppnade 1916 för djur som reste in i Sverige. Verksamheten lämnade lokalerna 1981. Efter det rymde byggnaden nattklubb i flera år och på 1990-talet hyrdes den ut till en segelmakare. De senaste åren har den stått tom.

På den 5 000 kvadratmeter stora tomten finns även parkeringsplats och två restauranger som hyr årsvis.

Du kan läsa mer om Karantänens historia på Dialog Helsingborgs sajt.

Och glöm alltså inte att lämna dina synpunkter senast den 15 augusti.

#bo, bygga och miljö