Vi bekämpar ogräs med hetvatten och skum av majs och kokos

Tidigare har vi i Helsingborgs stad använt hetvatten för att bekämpa ogräs. Nu kommer vi att börja använda en metod där vi använder hetvatten i kombination med skum från växtsocker av majs och kokos, också helt giftfritt men ännu mer effektivt.

– Det som är nytt med den här metoden är skummet. Det framställs genom ett extrakt av växtsocker som utvunnits ur majs och kokos. Det har en tjock och kraftig konsistens och en svag söt doft, och det är helt ofarligt för både människor och djur. Skummet har ingen aktiv verkan vid kontakt med växtligheten, utan det gör så hetvattnet håller sig varmt längre, säger Åse Brunnström, områdesförvaltare på stadsbyggnadsförvaltningen.

Så här fungerar det

Efter att vattnet värmts upp till strax under 100 grader tillförs extraktet. När blandningen sedan läggs ut med specialverktyg så bildas ett skum. Via munstyckena som sitter på verktygen separeras vatten och skum. Det varma vattnet tränger ner i växtligheten och runt den. Skummet lägger sig som ett isolerande lock på marken och effekten blir att värmen stannar kvar i upp till fem minuter i och runt växtligheten. Värmen får cellväggarna i växterna att sprängas och avdunstningen från växten ökas så den blir uttorkad.

Det blir en mer varaktig behandling än andra termiska metoder som bara värmer upp växten, och behandlingen är aktiv under den tiden utrustningen passerar. Skummet ligger kvar på ytan i upp till 30 minuter. Behandlingen påverkar också olika typer av ogräsfrön som förlorar sin förmåga att gro tack vare värmepåverkan. Det är inget som tar skada förutom ogräset.