Vi renoverar mosaikkonstverket vid Hamntorget

Sedan början av mars 2023 fortsätter vi renoveringen av konstverket Vattenmosaiker vid Hamntorget. Vi påbörjade renoveringen av den södra delen i somras. Nu har vi sett att metoden fungerar och kan därför fortsätta med den och även starta renoveringen av den norra delen av konstverket.

Det här gör vi

Anledningen till att vi renoverar konstverket är att mosaikerna i det riskerar att lossna. Vi har därför täckt konstverket på Hamntorget med två stora tält. Innanför tälten finns ytterligare ett tält. I det finns avfuktare som ska torka upp konstverket.

Vi borrar sedan ett antal hål i fogarna i mosaiken och fyller ut med tunnflytande epoxi, som rinner ned och fyller i de hål i betongen som uppstått och binder mosaiken till underlaget. Det ska sedan torka innan tälten tas bort och du kan njuta av konstverket igen.

Går allt som planerat är vi klara till sommaren 2023. Arbetet är väderberoende. Det får till exempel inte vara för kallt. Vattnet kommer vara avstängt tills båda delarna renoverats.

Om konstverket Vattenmosaiker

I samband med att Knutpunkten byggdes tillkom Kungstorget och den norra delen omgestaltades 1994 av landskapsarkitekt Sven-Ingvar Andersson. Då tillkom även de två vattenkonstverk som i folkmun kallas för ”Blåbärspajerna”. De utgörs av två cirkelformade låga rundlar i betong klädda med blått Höganäskakel. Kaklet slogs först sönder i mindre bitar och fogades sedan samman till en mosaik. I mitten av konstverken, som är åtta meter i diameter, kommer det upp vatten som rinner över hela ytan ner i en ränna som löper runt verket.

Konstverket Vattenmosaiker är skapat av Betty Engholm. Konstnären har signerat sina verk med förnamnet på den ena och efternamnet på den andra.

Källa: Boken ”I allas ögon – offentlig konst i Helsingborg”

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 - 17.00

Torsdag: 08.00 - 18.00

Fredag: 08.00 - 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Mejla

Få svar inom 24 timmar
kontaktcenter@helsingborg.se.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.