Vill du göra skillnad? Bli volontär!

Som volontär gör du en insats för andra människor utan att få betalt för det. Du får istället nya upplevelser och erfarenheter samtidigt som du möter människor du kanske inte hade träffat annars.

Volontärcenter arbetar på uppdrag av stadens förvaltningar och de kommunala bolagen. Det gör att du kan välja bland en stor bredd av uppdrag. Du kan hjälpa ungdomar med läxor, vara mentor åt en ensamkommande ungdom, leda balanspromenader, inspirera på träffpunkter, samtala med personer som känner sig ensamma, ta emot en turist, delta i roliga kultur- och idrottsevenemang och mycket annat. Med anledning av den rådande corona-pandemin är dock de allra flesta uppdrag pausade just nu. Men det finns fortfarande behov av volontärer som kan hjälpa till med olika uppdrag, bland annat inom många viktiga föreningar i Helsingborg.

Volontär med anledning av corona-pandemin

Hör av dig till oss på volontärcenter om du vill hjälpa till med volontäruppdrag under den pågående corona-pandemin. I nuläget är det förhållandevis lugnt, men det kan förändras snabbt, så därför vill vi ha en beredskap med volontärer. Om du är intresserad av uppdrag med anledning av corona-pandemin, så kan du vända dig till oss på volontärcenter. Vi finns på volontarcenter@helsingborg.se och 042-10 50 00 (du kommer då till kontaktcenter, be att få prata med volontärcenter).

Du kan engagera dig för andra helsingborgare genom appen Nyby. I appen kan helsingborgare som vill ha hjälp och helsingborgare som vill hjälpa, finna varandra. Läs mer om appen Nyby.

Du kan höra av dig direkt till föreningar som behöver volontärer. På facebook-sidan Föreningsliv i Helsingborg kan du läsa om föreningar som behöver volontärer och föreningar som gör fina insatser i Helsingborg.

Vill du bli volontär i våra ordinarie uppdrag?

Börja med att fylla i vår intresseanmälan. När vi tagit emot din anmälan bjuder vi in dig till ett möte på kontaktcenter för att berätta mer om vad det innebär att vara volontär. OBS! På grund av corona-pandemin håller vi inte träffar just nu med nya volontärer som vill delta i ordinarie uppdrag, men vi kommer självklart att bjuda in dig till en träff längre fram! Då kan du berätta om dig och dina intressen och så ser vi om vi har ett passande uppdrag. Uppgifterna om dig använder vi för att hålla kontakt med dig och för att kunna matcha dig med rätt uppdrag. Självklart slår vi även gärna ett slag för Helsingborgs föreningar och organisationer om vi ser att de har uppdrag som kan passa just dig.

Under Visa uppdrag hittar du alla uppdrag som vi söker volontärer till just nu.

Har du några frågor kan du kontakta oss på volontärcenter genom att skicka ett mejl till volontarcenter@helsingborg.se eller genom att ringa till oss på 042-10 50 00 (fråga efter volontärcenter). Vi finns på Stortorget 17 i Helsingborg.

Vill du hellre fylla i intresseanmälan på engelska, kan du använda denna länk.

Vill du hellre fylla i en intresseanmälan på papper så kan du ladda ner blanketten här (pdf 298 kB).

Alla våra uppdrag kräver ett uppvisat utdrag från polisens belastningsregister. Du behöver vara minst 16 år för att bli volontär.

Om du är mellan 18 och 30 år kan du även vara volontär i Europa genom Erasmus+.

Vill du nattvandra?

Volontärcenter har fått i uppdrag att inspirera så att det startar nya nattvandringsgrupper i Helsingborg. Om du är intresserad av att börja nattvandra eller kanske starta en grupp, kan du göra en intresseanmälan till oss på volontärcenter. I detta uppdrag samarbetar vi med stiftelsen nattvandring.nu. Du kan läsa mer om nattvandring.nu på deras webbplats.

Nattvandring för föreningar

Volontärcenter i samverkan med stiftelsen nattvandring.nu ger nu möjlighet till föreningar att nattvandra under sommaren mot en ersättning på 1 500 kronor per nattvandring. Områden som nattvandring kommer att ske på är Ödåkra, Gantofta och Gustavslund.

Så går det till:

 • Din förening tecknar ett avtal med nattvandring.nu och kommer att få en utbildning.
 • Ni kommer att vara försäkrade av nattvandring.nu under samt till och från nattvandringarna.
 • Din förening får önska högst fyra nattvandringar i schemat mot ersättning. Om din förening vill nattvandra mer än fyra gånger, får ni självklart göra det dock utan ersättning.
 • För varje nattvandring får föreningen 1 500 kr, vilket innebär att din förening kan högst få 6 000 kr. Ersättningen betalas ut i en klumpsumma under september/oktober 2020.
 • Varje nattvandring görs i grupp om minst tre personer och högst fem.
 • En nattvandring är fyra timmar under fredag eller lördag, 19:00 – 23:00, med reservation för eventuella justeringar.
 • Innan och efter er nattvandring ska ni ta kontakt med stadens trygghetsvärdar och Mobila teamet.
 • Nattvandringsvästar som ni ska bära under vandringarna kommer att finnas att låna på Kontaktcenter. Ni lånar och lämnar tillbaka västarna i nära anslutning till nattvandringen.

Detta krävs för att delta:

 • Du som nattvandrar måste vara över 18 år.
 • Minst en av er ska ha gått nattvandring.nu.utbildningen
 • Efter varje nattvandring ska ni återrapportera. Det kommer finnas ett färdigt formulär som ni fyller i. Återrapporteringen är ett krav för att ni ska vara försäkrade under nattvandringen och få ersättningen.
 • Obligatorisk utbildning.
 • Torsdag 11 juni klockan 19:00–20:30. Utbildningen kommer att vara digital. Föreningar som anmäler sig kommer att få en länk via e-post.

Här kan er förening fylla i en intresseanmälan för att nattvandra.

Med detta formulär kan nattvandrande föreningar göra en rapport.