Tolk

De personer som inte kan tala svenska har rätt till tolk när de är i kontakt med myndigheter. Det kostar ingenting att anlita tolk.

Den som behöver tolk vid kontakt med en myndighet bokar inte tolk själv, utan det gör den myndighet där medborgaren har sitt ärende. Före besöket hos myndigheten ska medborgaren tala om att hon eller han behöver tolk, och vilket språk det gäller.

Tolk – för myndigheter och företag

I Helsingborgs stad finns kommunens egen tolkförmedling som erbjuder tolkservice till myndigheter och företag. Tolkförmedlingen har tillgång till cirka två hundra tolkar som tillsammans behärskar fler än 80 språk.

Många av våra tolkar är auktoriserade av Kammarkollegiet. Alla våra tolkar är testade och godkända i enlighet med Kammarkollegiets ”god tolksed”, läs mer på Kammarkollegiets webbplats. Helsingborgs tolkförmedling är medlem i Tolkservicerådet, TSR, och följer deras rekommendationer för tolkservice. Läs mer på Tolkservicerådets webbplats.

Boka tolk

Vi erbjuder dig som är kund hos oss att beställa tolk via webbtjänsten TSR Online. Allt du behöver är ett användarnamn och lösenord. Saknar du inloggningsuppgifter? Kontakta oss så hjälper vi dig!

Förutom att beställa tolk är det även möjligt att ta fram fakturaunderlagen på webbplatsen.

Boka tolk direkt på TSRonline

Förståelse för andra kulturer – interkulturella kommunikatörer

Du kan boka interkulturella kommunikatörer från ett tiotal olika kulturer. Interkulturella kommunikatörer är personer med utländsk bakgrund som berättar om kultur, traditioner, historia, seder och bruk från sitt hemland.

Kontakta oss så berättar vi mer!

Vill du bli tolk?

Är du intresserad av att bli tolk? Då kan du fylla i en intresseanmälan. Observera att du även ska fylla i ett intyg om att du tagit del av lagen om tystnadsplikt (pdf 18 kB). Du ska även skicka in ett utdrag ur rikspolisstyrelsens belastningsregister. Det är viktigt att utdraget från rikspolisstyrelsen skickas till oss i det oöppnade kuvertet som du fått av myndigheten.

Just nu söker vi många tolkar

För att kunna täcka stadens behov av tolkar söker vi just nu många tolkar. Arbetet är på uppdragsbasis och vi söker tolkar bland annat i albanska, turkiska, sorani, badinani, kurmandji, somaliska, tigirinia, pashtu, mandarin och engelska. Vi söker även tolkar som behärskar nordiska språk och tolkar till fler afrikanska språk. Om du känner att detta fångar ditt intresse så är du välkommen att kontakta tolkförmedlingen.

Lär mer om vad som gäller vid rekrytering av tolkar.

question_answer Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — En väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor.

Öppettider

  • Måndag-onsdag 08:00-17:00
  • Torsdag 08:00-18:00
  • Fredag 08:00-17:00
Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare

Starta chatt chevron_right

Mejla

Få svar inom 24 timmar kontaktcenter@helsingborg.se

Skicka mejl chevron_right

Besök

På grund av covid-19 har vår lokal på Stortorget 17 stängt för besök

Visa karta chevron_right

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00

Ring chevron_right