Tanka miljöbränslen

Miljöbränslen ger lägre utsläpp av växthusgaser och ger renare avgaser i jämförelse med bensin och diesel. I Helsingborg finns möjligheten att tanka alternativa drivmedel som fordonsgas, el och etanol.

Ladda din elbil

Den som äger en elbil laddar den oftast vid hemmet och/eller vid sin arbetsplats. Det finns också platser för korttidsladdning som privata aktörer eller Helsingborgs stad och Öresundskraft gemensamt anlagt på strategiska platser i Helsingborg. Dessa platser är öppna för alla som har en elbil och hittas enklast på webbplatsen uppladdning.nu.

Så här kan du ladda din elbil vid bostaden

Om du bor i villa med egen uppfart/garage laddar du din bil snabbast och säkrast med en laddbox. Elsäkerhetsverket avråder från laddning av elbilar i vanliga vägguttag, eftersom det kan leda till överhettning då elinstallationer inte klarar belastningen av en så hög strömstyrka någon längre tid.

Om du bor i bostadsrätt eller hyresrätt MED garage eller parkeringsplatser kan du ta upp frågan om att anlägga laddplatser med din förening eller hyresvärd. Helsingborgshem och Öresundskraft arbetar tillsammans med att hitta lösningar för boende i Helsingborgshems bostäder, men i övrigt hamnar frågan om laddplatser hos respektive fastighetsägare.

Under 2020 väntas regeringen fatta beslut om nya krav att bygga samt förbereda för laddning vid nybyggnation och större renoveringar för bland annat bostäder.

Om du bor i bostadsrätt eller hyresrätt UTAN garage eller parkeringsplatser finns inte någon given enkel lösning för hur du ska ladda din elbil. Vi får ibland frågor om det är möjligt att hyra en speciell parkeringsplats på en gata för sin elbil. Det är det inte enligt den lagstiftning som gäller, utan parkeringsplatser på allmän mark ska kunna användas av alla och får inte begränsas till enskilda fordon.

Här är några förslag på laddningsmöjligheter:

Hyr en plats med tillhörande el i en parkeringsanläggning: Helsingborgs stad hyr ut parkeringsplatser i garage och på markparkeringar runt om i Helsingborg. Några av dem har laddplatser för el och vi planerar att successivt utöka antalet. Det finns också privata aktörer som hyr ut parkeringsplatser.

Ladda din bil på din arbetsplats: Fler och fler arbetsgivare erbjuder på laddplats för elbilar på sina parkeringsplatser. Hör med din arbetsgivare om det finns eller planeras.

Ladda bilen på stan: För att kunna erbjuda laddmöjligheter för korttidsladdning har Helsingborgs stad och Öresundskraft gemensamt anlagt laddare på strategiska platser. Platserna hittas lättast på webbplatsen uppladdning.nu, och är till för dig som vill passa på att ladda bilen under tiden du gör andra ärenden.

Ladda bilen på macken: Det blir allt vanligare med möjlighet att ladda elbilar på mackar eller vid restauranger och affärsverksamheter runt om i Sverige. Platserna redovisas också på webbplatsen uppladdning.nu.

Bidrag för laddstation

”Ladda bilen” är ett bidrag för laddstation till elbil. Satsningen är en del av statsbudgeten som riksdagen beslutat om. Bidraget finns för flera målgrupper, till exempel privatpersoner, bostadsrättsföreningar och företag. Du läser mer och gör ansökan på Naturvårdsverkets webbplats.

Tanka fordonsgas

Fordonsgas är ett samlingsnamn och består av biogas, naturgas eller en blandning av dessa.

Här kan du tanka fordonsgas i Helsingborg

  • Hjortshögsvägen 7 (Öresundskraft/NSR).
  • Sydhamnsgatan 12 (Öresundskraft).
  • Ängelholmsvägen 38 (Preem/Öresundskraft).

På till exempel webbplatsen fordonsgas.se kan du bland annat se vilka andra tankställen som finns i resten av Sverige.

Tanka etanol E-85

Etanol E-85 säljs på vanliga bensinstationer av i stort sett samtliga leverantörer som säljer drivmedel. I Helsingborg finns det möjlighet att tanka etanol på de flesta bensinstationer.