Familj och fotograf lånade stadens lastcyklar

Hur många bilresor i vardagen kan ersättas med lastcykel? Det beror såklart på hur behoven ser ut, men en barnfamilj och en fotograf har upptäckt att de flesta resor funkar att uträtta med lastcykel. Familjen Eek-Wrobler och Per Sjöborg var de utvalda som fick låna stadens elassisterade lastcyklar under fem månader.

Våren 2016 gick Helsingborgs stad ut med erbjudandet till invånarna att låna elassisterad lastcykel. Ett drygt femtiotal personer hörde av sig och anmälde intresse för att lösa livspusslet utan bil i vardagen. Två hushåll valdes ut och testade fram till slutet av oktober.

Jag slipper leta parkering och att bära tung utrustning från parkering till möten. Dessutom sparar jag in parkeringsavgifterna, säger fotograf Per Sjöborg som lånar stadens ellastcykel.Per Sjöborg, som är fotograf, har tidigare kört bil dagligen för att transportera sig själv och tung utrustning ut på uppdrag och till möten. Han var positivt överraskad redan efter en månad med den lånade lastcykeln

– Nu kan jag enkelt ta mig ända fram till mötet eller platsen för fotografering. Det är betydligt smidigare än med bil som måste parkeras, ofta långt ifrån. Dessutom slipper jag parkeringsavgifter. Och det är så kul att cykla på denna ellastcykel, sa Per Sjöborg.

Genom att låna ut elassisterade lastcyklar vill vi visa att fler kan välja bort bilen. Varje dag körs många onödiga bilresor när det hade gått lika bra att cykla eller promenera. Numera finns cyklar för olika behov, till exempel vikbara modeller för pendlare och trehjuliga varianter för personer som har vacklande balans.

Praktiskt att båda barnen kan sitta i lådcykeln plus att det finns plats för filtar och matsäck när man är på utflykt, tycker familjen Eek-Wrobel, som lånar en av stadens ellastcyklar.Familjen Eek-Wrobel i Laröd, som består av två vuxna och två små barn samt en hund, tycker att det fungerar väldigt bra med lastcykel i stället för bil i vardagen. De tog sig till förskolan och arbetsplatsen i Helsingborgs centrum, storhandlade och gjorde utflykter med lastcykeln.

– Vi älskar lastcykeln allihop! Himla skönt att båda barnen kan sitta i den och det finns plats för parasoll och en massa annat när vi ska till stranden. Och blir barnen trötta kan de ta en tupplur i lådan på cykeln, sa Jenny Eek.

I projektet med utlåning av lastcyklar får Helsingborgs stad värdefull information och synpunkter som kan bli underlag för vidare utveckling av cykelstaden Helsingborg.

Blir du inspirerad och vill testa att låta bilen stå? Förutom en cykel och en cykelhjälm behöver du ingen särskild utrustning för att prova. Läs mer om cykling här.