Det bubblar av nya insatser på Älskade Söder

Trygghetsfrågan är viktig för Helsingborgs stad och grunden i arbetet med ”Älskade Söder”. Nu sker flera nya insatser: Söderscen på Furutorpsplatsen öppnar till exempel upp för invånare och föreningars initiativ, föreningar bidrar med städning och i höst kommer ordningsvakter att kunna tjänstgöra på allmän plats på Söder, för att bidra till en ännu tryggare upplevelse.

Ordningsvakter på allmän plats

Beslutet från Polismyndigheten kom i slutet av juni 2020 om att ordningsvakter får tjänstgöra på allmän plats på Söder för att medverka till att upprätthålla allmän ordning.

Nu börjar arbetet med att se över hur bemanningen ska se ut efter sommaren. Målet är att ordningsvakter synligt ska röra sig inom området från och med i höst, som komplement till polisen, som också fått utökade resurser för Söder.

Söderscen på Furutorpsplatsen

Just nu pågår aktivitetsplanering för Söderscen på Furutorpsplatsen i samverkan mellan staden, föreningslivet, studenter med flera. Invånare får föreslå aktiviteter eller event som de vill göra där, och kan få bidrag till omkostnaderna. I juli startas Prova-på-tisdag och Lördagsyoga.

– Söderscen är en fantastisk satsning för att aktivera platsen och en arena för invånare och föreningar att själva få sätta sin prägel på Söder, säger Christina Wideland, programansvarig för Söderscen, stadsbyggnadsförvaltningen.

Samverkan med föreningar och boende på Söder

Föreningar, studenter och invånare hjälps åt för att öka trygghetskänslan på Söder. Bland annat bidrar Kurdiska kvinnoföreningen och Helsingborgs basket med extra städning under sommaren. Aktivering av platser, som inbjuder olika kategorier av människor att vilja vara på en plats under fler timmar på dygnet, ökar känslan av trygghet. Att få vara med och bidra ökar känslan av stolthet och skapar identitet.

Purple Flag-certifiering under hösten

Målet är att Purple Flag-certifiera området under hösten. Arbetsgruppen jobbar för fullt med en handlingsplan inom fokusområdena: Trygghet, Trafik, Plats och Utbud. Handlingsplanen kommer att bestå av konkreta åtgärder, som är tidsatta och ansvarsfördelade. Många aktörer är involverade: Helsingborg City, fastighetsägare, verksamhetsidkare, bostadsrättsföreningar/boende, föreningar, församlingar, studenter, förvaltningar inom staden och myndigheter.

Ny podd i höst

För att kunna följa allt som händer startar en podd om Älskade Söder i höst. Här kommer olika aktörer som ingår i arbetet att dela med sig av vad som är aktuellt.

question_answer Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — En väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor.

Öppettider

  • Måndag-onsdag 08:00-17:00
  • Torsdag 08:00-18:00
  • Fredag 08:00-17:00
Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare

Starta chatt chevron_right

Mejla

Få svar inom 24 timmar kontaktcenter@helsingborg.se

Skicka mejl chevron_right

Besök

På grund av covid-19 har vår lokal på Stortorget 17 stängt för besök

Visa karta chevron_right

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00

Ring chevron_right