Frågvisa askkoppar löser problem med fimpar i staden

I love Hbg testar en ny idé för att minska antalet fimpar i stadsmiljön. Med nya typer av askkoppar designade av fyra gymnasieelever från Procivitas gymnasium hoppas vi att antalet fimpar på gator och torg minskar.

De kreativa askkopparna har vi valt att placera på Gustav Adolfs torg, Möllegränden och Bruksgatan. De har ett helt unikt utseende och sticker därför tydligt ut i stadsmiljön. På askkoppen står till exempel Fundera och fimpa här! Hur uttalar man ordet kex? Frågan besvaras genom att fimpar kastas i antingen kex eller chex. Det hoppas Filip Lassing, Per Larsson, Simon Homander och Alfred Ribbenvik, elever på Procivitas, ska engagera rökare att slänga fimpen i askkoppen istället för på marken.

Idén till askkoppen fick gymnasieleverna under en kurs i entreprenörskap, där de bestämde sig för att nedskräpning var en utmaning som kunde lösas på ett nytt sätt.

– Vi tror på roliga lösningar och välkomnar deras initiativ för att förbättra stadsmiljön och hoppas att det kommer minska antalet fimpar som slängs på gator och torg. Vi kommer utvärdera pilotprojektet efter sommaren och se om vi kan placera ut fler askkoppar i den stilen, säger Ola Paulsson, projektledare för I love Hbg.

Ett av de största nedskräpningsproblemen i staden är just fimpar. Varje år hamnar totalt 1 miljard fimpar på Sveriges gator och torg. Fimpar är en riktig miljöbov och innehåller flera ämnen som är direkt skadliga för naturen. Varje enskild fimp tar naturen runt fem år att bryta ner. Att minska antalet fimpar i stadsmiljön är därför viktigt.