Plykning i Råå hamn 26 augusti

Visst har vi hört talas om joggare som plockar skräp under joggingturen? Då kallas det för att ”plogga”. Om en dykare plockar skräp när de dyker då? Då blir det så klart plykning! Den 26 augusti städade Helsingborgs Sportdykarklubb Delfinen Råå hamn.

Varje år städar Helsingborgs Sportdykarklubb Delfinen ett hamnområde i Helsingborg extra noggrant i samarbete med stadens projekt mot nedskräpning, I love Hbg. Tidigare år har vi till exempel dykt efter skräp i Norra hamnen och söndagen den 26 augusti höll vi till i Råå hamn. Fynden på botten har vid tidigare plykningar varit allt från cyklar och mopeder, till bord och stolar. Även plånböcker, nycklar och glasögon har kommit upp till ytan efter att dykarna gjort sina insatser.

– Tyvärr är det så att det finns mycket skräp under ytan och det måste vi gå till botten med. Vi tar vårt ansvar när vi dyker och plockar upp det vi hittar under ytan. Detta kallar vi för att Plyka. Plocka skräp när vi dyker, säger Jonny Magnusson, på Helsingborgs Sportdykarklubb Delfinen.

Dykarklubben driver ett aktivt miljöarbete och städar även stränder runt om i Helsingborg när de inte är på havsbotten och plockar skräp.

– Nedskräpningen i haven är en minst lika viktig fråga som den i våra städer. Det finns ett stort engagemang hos Helsingborgs föreningar och vi hjälper gärna till att lyfta fram de som hjälper oss i arbetet med att hålla Helsingborg rent, säger Ola Paulsson, projektledare för I love Hbg.

Städningen är även viktig för att hålla hamnens djup så att fritidsbåtar obehindrat kan segla in och ut ur hamnen. Dykarnas arbete gynnar dessutom vattencirkulationen i hamnen som i sin tur är bra för det marina livet.