Gatufest 15-16 juni

I juni 2019 blev vår paradgatan äntligen färdig, och det firade vi med en härlig Gatufest! Tack till alla som kom och firade med oss helgen den 15-16 juni!

Lördagen den 15 juni inleddes med en pampig parad från Stadsparken till Sundstorget. Därefter firade vi med en härlig fest i city med flera roliga aktiviteter och erbjudanden. Du kunde till exempel tjuvkika på HelsingborgsExpressen, åka veteranbuss, chilla på sandstranden mitt på torget, gunga med till skön musik och mycket annat.

Under söndagen 16 juni sträckte sig Gatufesten från Råå till Dalhem, med flera roliga aktiviteter. Sprillans nya HelsingborgsExpressen började trafikera linje 1, och alla stadsbussar byttes ut mot nya fräscha.

Se program som pdf (0,6 mb)

Program lördag 15 juni

Paradgatan är äntligen klar! Det firade vi med en härlig fest i city med flera roliga aktiviteter och erbjudanden.

  • 12.00 Pampig parad med Helsingborg Drumcorps i täten. Gå gärna med från Stadsparken till Sundstorget!
  • 12.30 Marimbabandet, scenen Sundstorget.
  • 13.15 Invigningstal av stadsbyggnadsdirektör Kristina Magnusson.
  • 13.25 Bandklippning.
  • 13.30 Panelsamtal med Kristina Magnusson, stadsbyggnadsdirektör, Marie Holmqvist, projektchef, Louise Axelsson och Martin Persson från Hbg City, Linus Eriksson, trafikdirektör på Skånetrafiken och Senita Snygg, Kontaktcenter. Moderator: Martin Hadmyr, stadsträdgårdsmästare.
  • 13.50 Invigning av de nya väderskydden. Plats: busshållplatsen vid Sundstorget.
  • 14.15-15.00 Playing for Change, scenen Sundstorget.
  • 15.15-16.00 Elever från Kulturskolan, scenen Sundstorget.

Aktiviteter på Sundstorget 15 juni (klockan 12.00-16.00)

Strandhäng
Luta dig tillbaka en stund i en av solstolarna på Sundstorgets strand. Känn sanden mellan tårna, bygg ett sandslott eller utmana en vän i beachvolleyboll. Stranden ligger kvar på torget hela sommaren.

Träffa Skånetrafiken
Prata med Skånetrafiken om allt nytt som händer i lokaltrafiken i Helsingborg. De svarar på alla dina frågor om det nya biljettsystemet, nya tidtabellen och de nya bussarna.

Tjuvkika på HelsingborgsExpressen
I nordvästra hörnet av torget står självaste HelsingborgsExpressen och en av de nya stadsbussarna parkerade. Ta en ordentlig titt, gå in och provsitt – kanske till och med i chaufförens stol. På söndagen den 16 juni börjar HelsingborgsExpressen och en hel uppsättning nya stadsbussar att trafikera Skånetrafikens linjer i Helsingborg.

Cykellycka
Tävla med vänner och familj om vem som kan cykla långsammast! Enheten för miljö och livsstil på stadsbyggnadsförvaltningen håller i denna tävling och delar ut Helsingborgs nya cykelkarta.

En riktig grävmaskin
Vågar du klättra upp i en riktig grävmaskin? På med bygghjälmen och spana ut över torget! Här får du träffa Älmby Entreprenad AB som har jobbat med ombyggnaden och plocka en godispåse ur grävskopan.

Slå huvudet på spiken
Hur många hammarslag behöver du för att få ner spiken i brädan? Hos Peab, som är en av entreprenörerna som jobbat med ombyggnaden, får du utmana dig själv eller en vän i snickarskills eller i deras frågesport. De rätta svaren i frågesporten (pdf, 107 KB)

Hållbarhet med Sweco
Kom och prata hållbarhet med företaget som har varit med och planerat och utformat vår nya paradgata.

Veteranbussar
Ta en nostalgitripp med Helsingborgs Museiförenings veteranbussar.

Lyckosnurra och rita din favoritplats
Med Kontaktcenter får alla barn rita sitt favoritställe i Helsingborg eller ett förslag på vad ni tycker saknas i staden – med chans att vinna två biobiljetter! Du kan också snurra på lyckohjulet och testa din kunskap om Helsingborg – ett hjul där alla blir vinnare.

Drop-in hos Blodbussen
Gör en väldigt god gärning och lämna blod i Blodbussen. Du hittar den bakom scenen.

Food trucks och fika
Kurrar det i magen? Hos Backhaus och Tyskens korv köper du god mat eller fika snabbt och lätt. Toppa upp med en smarrig glass från Ciao Gelato!

Helsingborg från förr
Det är inte första gången som Helsingborgs gator byggs om. Hur såg det ut i centrum förr i tiden? Vad finns kvar och vad är nytt? Gör en tillbakablick i utställningen med historiska bilder.

Invigning av nya busshållplatser
Vi inviger väderskydden på Sundstorgets busshållplats tillsammans med ClearChannel, som är företaget bakom väderskydden, med kaffe, saft och bullar.

Beachvolleyboll
Prova på att spela beachvolleyboll på stranden mitt på Sundstorget. Spelare från IFK Helsingborg Volleyboll lär ut sina bästa tips och trix.

Fairtrade Helsingborg
Välkommen att lära dig mer om Fairtrade-produkter. Sensus bjuder på schysst choklad.

Gåsebäcksfesten
Den 14-16 juni pågår en tredagarsfestival med bland annat graffiti, mat, dryck, DJs och liveband på gamla brandstationen på Gåsebäck. Läs mer om festen här.

Svart box
Kanske har du redan sett den? Fredag till lördag (14-15 juni) står en svart box inne på Helsingborg C. Vitsen är dock inte att se den på håll, utan att faktiskt gå fram till den och titta in i den…

Fruktgivande hamn
Visste du att Helsingborgs Hamn är Nordens största hamn för frukt och grönt? Nästan alla bananer som äts i Sverige kommer via Helsingborg. Kom och hör mer om deras vardag. De bjuder på något fruktigt och barnen får fisk!

Program söndag 16 juni (klockan 11.00-15.00)

Premiär för HelsingborgsExpressen! På söndagen sträckte sig Gatufesten från Råå till Dalhem, med flera roliga aktiviteter i anslutning till utvalda hållplatser. Hemester i din egen stad – med buss! Under söndagen kunde du ta bussen för endast 10 kr per resa (med Skånetrafikens app).

Dalhem C

Premiärturen!
Klockan 04:45 avgår den allra första turen med HelsingborgsExpressen. Välkommen att vara med på en historisk resa!

Guidad busstur från Dalhem till Råå
Hoppa på HelsingborgsExpressen och åk med på en guidad tur där du får lära dig mer om Helsingborg från Dalhem C till Kattegattsgatan. Guidningarna ges på HelsingborgsExpressen klockan 12.00-14.00 i båda riktningarna. Se avgångar från Råå under programpunkt Kattegattsgatan.

Avgångar för guidade turer från Dalhem C: Klockan 12.00 och 13.21.

Bäst på häst
Tillsammans med Islandshästföreningen Gandur kan du få prova på käpphästhoppning, att kasta hästsko och testa dina kunskaper i ett roligt hästquiz.

Omsorgsfullt fika
I Dalhem Centrum bjuder Helsingborgshem, Vård- och omsorgsförvaltningen, Hemvård Nord 3 och Daglig verksamhet Dalhem på fika vid hållplatsen.

Ladda upp med Öresundskraft
Hur tankar man en elbuss? Och hur funkar en laddningsstation? Vid laddningsstationen kan du träffa Öresundskraft som svarar på alla dina frågor.

The Door
Vad finns bakom dörren? Öppna och vinka ända till Råå!

Drottninghög C – Välkommen på kalas!

Guidad tur med Pyttetåget
Pyttetåget är på besök och tar oss med på en guidad tur runt Drottninghög.

Visning av nya lägenheter
Titta in i en av Helsingborgshems nybyggda lägenheter.

Hälsa på hos byggaktörerna
Hälsa på hos några av byggaktörerna som bygger på området och se exempel på hur deras nya lägenheter och förskola kommer se ut. Testa om du kan gräva dig ”ända till Kina” med grävmaskinen.

Brandbil, buss och annat kul
På Drottninghög kan du provsitta i en brandbil, testa en lådcykel eller kolla OV Helsingborgs uppvisning – ta chansen att vara med och spela en handbollsmatch. Titta in hos Idé A och se vad för roliga aktiviteter de bjuder på. Passa på att uppleva nya HelsingborgsExpressen som står parkerad på Grönkullagatan. De gemensamma grillarna i området är tända, så ta gärna med något gott att grilla!

Ta en paus i vardagsrummet
En av hållplatserna på Vasatorpsvägen har dagen till ära förvandlats till ett vardagsrum. Slå dig ner, prata med andra eller läs en god bok från bokhyllan – boken får du sedan ta med dig hem.

Saftkalas
Fredriksdalskommittén bjuder på hembakat med saft, kaffe och glass till barnen. Klockan 12.00-15.00.

Stattena

Hotyoga
Bli svettig på ett hotyogapass – glöm inte att ta med en vattenflaska. Begränsat antal platser, först till kvar gäller. Passen börjar klockan 11.00 och 13.00.

Sundstorget

Träna med Friskis & Svettis
På Sundstorget finns Friskis & Svettis och delar ut gratis prova-på-veckor. Det finnas även möjlighet att vara med och prova på ett HIT Tabata pass klockan 13.00.

Konstrunda på torget
På torget kan du se när Kulturhotellet skapar konst på plats.

Dansshow
Helsingborg Impulse Dance Studio bjuder på dansuppvisning med start klockan 12.00 och 14.00.

Helsingborg C

Nya bussar
Passa på att provåka de nya stadsbussarna. Från och med söndag 16 juni är alla stadsbussar utbytta till nya, fräscha och gröna. Förutom att de är gröna till färgen går de på biogas och HelsingborgsExpressen går på el.

Gåsebäck

Gåsebäcksfesten 14-16 juni
Gamla brandstationen är väl värd ett besök för sin spännande historia. Just den här helgen pågår Gåsebäcksfesten här med liveband, DJs, graffiti, bildkonst och food court med mera. Välkommen! Läs mer om festen här.

Miatorp

Padel
Har du koll på racketsporten padel? Hoppar du av på Miatorps hållplats får du träffa gänget från Padel Crew Helsingborg och snacka padel.

Dansa bugg!
AnnickaHenrik danskurser kommer visa bugg från flera av deras kursdeltagare. Även Annicka och Henrik själva kommer visa när de dansar bugg! Kom förbi och titta!

Hälsosam livsstil
Curves Helsingborg står redo att svara på frågor för att lyckas med ett hälsosammare liv. Ta del av deras olika prova på-erbjudanden och annat spännande!

Råå Centrum väster

Träning med Råå Puls
Lär dig mer om träning med Råå Puls Träningscenter. Du som tittar förbi får en gratis prova-på-vecka!

The Door
Vad finns bakom dörren? Öppna och vinka ända till Dalhem!

Råå Kattegattsgatan

Premiärturen från Kattegattsgatan!
Klockan 04:48 avgår den allra första turen med HelsingborgsExpressen från Kattegattsgatan. Välkommen att vara med på en historisk resa!

Träffa Helsingborgs fotoklubb
Ta chansen att prata foto med fotoentusiaster och titta på en fotoutställning. Helsingborgs fotoklubb möter dig på hållplats Råå Kattegattsgatan.

Guidad busstur från Råå till Dalhem
Hoppa på HelsingborgsExpressen och åk med på en guidad tur där du får lära dig mer om Helsingborg från Kattegattsgatan  till Dalhem. Guidningarna ges på HelsingborgsExpressen klockan 12.00-14.00 i båda riktningarna. Se avgångar från Dalhem under programpunkt Dalhem C.

Avgångar för guidade turer från Kattegattsgatan: Klockan 12.41 och 13.51 (stannar vid konserthuset).

Vi reserverar oss för eventuella ändringar i programmet.