Människan bakom uniformen (MBU)

Människan bakom uniformen (MBU) är en grupp som riktar sig till dig som bor i Helsingborg och är 15-20 år gammal. Som deltagare i MBU får du träffa poliser, räddningstjänst, ambulanssjukvårdare, busschaufförer, fritidsledare och socialtjänst för att lära dig mer om deras yrken.

För att minska risken för spridning av coronavirus har MBU ställt in resterande träffar under våren 2020.

Syftet med MBU är att knyta kontakter och öka den ömsesidiga förståelsen. Gruppen träffas en kväll i veckan under elva veckor. Du kan därefter fortsätta att engagera dig som ambassadör om du vill.

I MBU får du som deltagare insyn och förståelse för blåljusyrken så som polis, räddningstjänst och ambulans samtidigt som uniformsbärarna får möjlighet att lära känna ungdomarna.

MBU riktar sig till ungdomar som har fyllt 15 år upp till 20 år och bor i Helsingborg.

Tillsammans med personal från de olika yrkena får du varje onsdagskväll, under elva veckor en unik chans att prova delar av deras arbetsuppgifter och ta del av deras vardagliga arbete.  Du får bland annat prova brandövningar, rökdykning, besöka ambulansstationen, hjärt-lungräddning, prova delar av polisens utrustning och mycket mer.

Vi gör också en dagsutflykt till Göteborg där vi gör ett studiebesök i den minneslokal i Backa där diskoteksbranden släckte 63 unga människors liv och skadade över 200 ungdomar.

Fortsätt som ambassadör

MBU erbjuds två gånger per år och efter avslutad MBU-kurs finns möjlighet till fortsättning som MBU-ambassadör där du är med och utvecklar arbetet med MBU. Ambassadör kan du vara upp till du är 25 år gammal.

Människan bakom uniformenOm MBU

MBU är ett samarbete mellan Helsingborgs stad, polis, räddningstjänst och ambulanssjukvård där vi tillsammans arbetar förebyggande för och med ungdomar i Helsingborg. MBU kommer ursprungligen från Göteborgs stad och har funnits i Helsingborg sedan våren 2013 och finns nu på flera orter i Sverige där man arbetar efter samma koncept och förhållningssätt.