Uppkopplad mätare skickar sms när träd behöver vattnas

Nu testar vi uppkopplad vattning i Stadsparken. Vid en magnolia i parken har vi grävt ned en fuktmätare som hör av sig via ett sms när marken vid trädet behöver vatten. På det sättet kan vi ta hand om våra träd på ett bättre sätt och slipper dessutom en del jobb.

Fuktmätaren är ett exempel på de IOT*-projekt vi har igång runt om i staden, en smart lösning för att bedöma trädens vattningsbehov. Vid en magnolia i Stadsparken har vi grävt ned en sensor som mäter funktnivån vid markytan och vid rötterna. Fuktmätaren är uppkopplad till Internet och om marken behöver vattnas skickas ett sms till de ansvariga för träden. På det här sättet slipper vi en hel del merjobb, och framförallt kan vi ta hand om våra träd på ett bättre sätt.

På sikt är tanken att fuktmätare ska börja användas på flera trädplanteringar i staden. Då räcker det med att sätta 2-5 fuktmätare per plantering.

*IOT = Internet of Things är föremål med inbyggd elektronik och internetuppkoppling som kan styras och delge information från olika platser.