Signestorpsslingan – 5 kilometer

Signestorpsslingan bjuder på en omväxlande vandring på grusvägar och skogsstigar, förbi anrika storgårdar och genom lummig lövskog.

Signestorpsslingan (orange) på en karta

Vi behöver ditt godkännande för att ta dig vidare

Den här delen av hemsidan visar innehåll från ArcGIS. Genom att fortsätta godkänner du GDPR och Sekretesspolicyn.

Signestorp var en egen liten by precis söder om Kattarp. Den kringbyggda korsvirkesgården strax efter järnvägen var gård nummer 5 i byn, även kallad Jöns Jonsgården. Kring 1820 kom Jöns Jonsson till gården för att lägga nytt stråtak. Han var häradsspeleman med många strängar på sin lyra och det föll sig inte bättre än att han och dottern i huset, Hanna Nilsdotter, blev kära. De gifte sig 1829 och det är deras barnbarn som skapat stiftelsen som nu vårdar gården som ett kulturreservat.

Jöns Jonsgården med nylagt halmtak. Foto 1950-talet.
Jöns Jonsgården med nylagt halmtak. Foto 1950-talet.
Jöns Jonsgården med nylagt halmtak. Foto 1950-talet.

Gör en avstickare från slingan till den så kallade ”Rövarskogen” och spana efter fem extra stora bokar. Det sägs att Jöns och Hanna planterade en ny bok för vart och ett av sina barn. Bokarna är nästan 200 år gamla och har växt sig kraftiga i den näringsrika myllan.

I början på 1800-talet sträckte sig Signestorps skog ändra fram till Jöns Jonssons husknut. Idag är den betydligt mindre – men fortfarande värdefull. Den är som en oas på åkerslätten dit rådjur, harar, småfåglar och rovfåglar söker sig. På våren täcks marken av väldoftande liljekonvalj och släktingarna storrams och ekorrbär. Redan i april kan du se den rosa-lila lungörten och på hösten kommer svampar i alla tänkbara färger och former.

Grusvägar i öppet landskap

Från skogens stigar går vandringen vidare på grusvägar i öppet landskap. Här finns en hel del rovfågel som jagar sork och andra små gnagare på åkrarna. Röd glada och ormvråk hör till vanligheterna medan pilgrimsfalk och havsörn dyker upp då och då i området norr om Kattarp. På våren är sånglärkan och tofsvipan karaktäristiska med sina flyguppvisningar och sånger. I vägrenarna blommar på sommaren cikoria, blåklocka och baldersbrå.

Signestorps gård

På slingans sista etapp passerar du Signestorps gård. Precis som Jöns Jonsgården tillhör den en av traktens storgårdar. Den bildades 1830 vid enskiftet då byn Signestorp upplöstes. När du vandrar genom Signestorps lindallé kan du se tornen från Kattarps kyrka och brandstation, där de ligger inbäddade bland träden.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 - 17.00

Torsdag: 08.00 - 18.00

Fredag: 08.00 - 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.