Flytten till Drottninghög

Hur var det att flytta till Drottninghög? Läs personliga minnen både från nutid och från slutet av 1960-talet.

tema_2_1_Nyima_Keita
tema_2_1_Nyima_Keita

Jag var femton och skulle precis fylla sexton i december när jag kom. Min pappa hade bott här länge och det var han som hämtade mig. Det var kallt den dagen jag kom hit och det var vår. Och ja, det var tråkigt, jag kände ingen. Jag hade bara familjen som jag kände. Sedan lärde jag känna några andra gambier som bodde här för min pappa känner dom. Så började det. Jag är social så det går snabbt för mig att lära känna folk, så, ja, det gick bra i alla fall, tycker jag.
Nyima Keita född 1991

https://media.helsingborg.se/uploads/networks/1/2015/06/tema_2_4_Berit_Karlsson1.jpg

tema_2_4_Berit_Karlsson1
tema_2_4_Berit_Karlsson1

Vi valde att flytta tillbaka till Skåne, då vi hade en dotter och vi ville att speciellt mina föräldrar, alltså flickans mormor och morfar, skulle få se henne växa upp, för min pappa hade aldrig sett mig och min syster växa upp eftersom han var sjöman. Utan att veta vad vi tog för någonting, bokade vi lägenheten på en ritning vi fick hem i brevlådan. Vi skulle ju flytta, så vi tog det.

tema_2_2_byggjobbare
tema_2_2_byggjobbare

Man byggde första delen av Grönkullagatan, sedan gick man bort och byggde röd och blå. Och sedan gick man tillbaka här och byggde sista delen. Så det var inte färdigt förrän i februari -69. Och vi fick för oss att vi skulle flytta innan jul, för vi skulle ändå åka ner till Skåne och fira jul. Jag var föräldraledig då med vår dotter, och min man ville gärna påbörja sitt jobb, så vi flyttade och magasinerade möblerna och bodde växelvis hos mina föräldrar och min mans föräldrar, och sedan flyttade vi in första februari.

https://media.helsingborg.se/uploads/networks/1/2015/06/tema_2_2_lerigt.jpg

tema_2_2_lerigt
tema_2_2_lerigt

Och ja, jag kommer ihåg att det var oerhört lerigt överallt. Dom här flyttbilarna höll på att köra fast och man undrade ju hur det skulle se ut. Februari är väl inte världens roligaste tid, det var säkert lite snö och lite regn och rusk och så. Men vi fick god hjälp av släktingar som hjälpte oss och det var ju många andra som flyttade in i trappan som man pratade med. Alla var ju nya som flyttade in, och det var väldigt mycket barnfamiljer. Sedan framåt våren, så började folk komma ut både med trehjulingar och barnvagnar och hinkar och spadar och så. Och folk tog ut kaffe och satt och pratade.
Berit Karlsson född 1942

tema_2_5_lagenhet
tema_2_5_lagenhet

Jag ville ha denna lägenheten, det skulle inte vara någon annan, för min storasyster bodde i lägenheten ovanför.
Titti Möllerstedt född 1960

https://media.helsingborg.se/uploads/networks/1/2015/06/tema_2_6_Karin_Jonsson.jpg

tema_2_6_Karin_Jonsson
tema_2_6_Karin_Jonsson

Det var ju ont om bostäder. Vi hade ett barn, han är född 1971 och då bodde vi på Visitörsgatan och hade ett rum med alkov. Ja, och sen så blev jag med ett barn till och då fick vi en tvåa på Hjälmshultsgatan, för det fanns inga andra. Men så var det så, att min syster hon har bott här från början, och hon hörde att denna lägenheten skulle bli ledig  och då fick vi denna.
Karin Jönsson född 1944

tema_2_7_elvis_stan
tema_2_7_elvis_stan

Min farfar kom hit från Serbien på 60-talet, och då var ju Drottninghög nästan nybyggt. Min far kom ju med sin pappa då på 60-talet och min mor kom när hon gifte sig med min pappa. Först bodde mamma och pappa tillsammans med farmor och farfar. Sedan när jag och min storasyster föddes så flyttade vi till egen lägenhet.
Jag har bott på många olika ställen, men det har alltid känts bra när man kommer hit här. Så nu har jag skaffat familj och då har jag flyttat hit igen, till Drottninghög.
Elvis Stan född 1977

Jag flyttade hit 1998 till denna lägenheten. Tidigare har jag ju bott häruppe, men inte på det som kallas för Drottninghög utan på Minörgatan. Där bodde jag i tjugotvå år. Min fru ville gärna flytta hit därför att det var relativt nybyggt här och man skötte lägenheterna väldigt bra och området också. Och därför så ville min fru hit och det var hon som ordnade alltihop.
Kjell Kjellberg född 1925

Vi flyttade hit 2006 från Ödåkra och då var jag nio-tio år. Det var väldigt mycket folk här tyckte jag. Så när man gick ut på gården och ville leka så hittade du alltid någon du kunde leka med.
Nora Aboutaka född 1996

Jag har bott här i sex år. Jag kom från Adolfsberg. Jag kände mig ganska så ny i området i början, jag kände inte igen områdena. Jag kom ganska fel först men sedan så lärde jag känna folket och folket var ganska trevliga.
Marigona Mehmeti född 1996

https://media.helsingborg.se/uploads/networks/1/2015/06/tema_2_8_alper_tosun-1.jpg

tema_2_8_alper_tosun (1)
tema_2_8_alper_tosun (1)

Egentligen ville jag inte komma till Sverige, jag trivdes jättebra där nere i Turkiet, men kärleken fick mig att ändra mig. Första månaden var jag deprimerad. Jag hade inga kompisar, jag kom inte någonstans, jag gick inte i skolan. Jag sade till henne, varför har jag har kommit hit, jag vill flytta tillbaka. Det fanns inga grannar, ingen som hälsade. Kanske dom hälsade på mig, men jag kunde inte svenska. Sen började jag skolan efter fyra månader, så blev jag lite piggare, var på andra sidan.
Alper Tosun född 1960

Gulten Tosun född 1960 berättar om sin flytt till Drottninghög 1984.
Lyssna på Gultens minnen (0.58-1.27, 15.32-16.32)

Bilderna på den här sidan är skyddade enligt upphovsrätten.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 - 17.00

Torsdag: 08.00 - 18.00

Fredag: 08.00 - 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.