Grannar, gemenskap, träffpunkter

Vad är det som gör om vi trivs eller inte trivs där vi bor? Läs om mötesplatserna, grannarna och minnen om hur det var förr på Drottninghög.

Grannar

tema_4_1_60talet

Det är ju inte som förr det här att man håller efter varandras barn och så, för den atmosfären växte jag upp i. Bodde på en gård där det var många arbetslösa, många långtidssjukskrivna, och väldigt få arbetande människor. Och dom som arbetade då, om dom hade barn, så blev det att dom som var hemma passade allas barn. Det var inte så att man frågade, kan du titta till mina ungar, utan det blev så automatiskt.
– Nej, din mamma sover för hon har jobbat natt och det är bättre du kommer in här och tar en bulle och saft nu mitt på dagen med mina ungar så stör du inte din mamma, och sådana saker.
Dom som inte jobbade respekterade väldigt mycket dom som jobbade.
Titti Möllerstedt född 1960

tema_4_2_titti

Det är en otrolig grannsämja på dom flesta gårdar. På denna gården kan jag säga att det är det, det kan jag svara för.
Är man flera grannar som skall grilla, så kommer någon och säger:
– Ja, jag kan inte vara med, jag får ju barnbidraget den tjugonde och jag har bara sallad hemma…
– Ja, men kom ut med salladen då!
Många år så har det varit så att man skralar ihop och grillar tillsammans. Man skralar det man har. För många har inte den ekonomiska tryggheten här uppe, har inte pengar hela månaden ut. Men däremot kan man hjälpas åt och så gör vi.
Titti Möllerstedt född 1960

Jag har superbra grannar. Vi kommer bra överens. Vi har känt varandra hur länge som helst, bott på samma område, allihop.
Ivanka Stan född 1984

Man hälsar, ingenting annat. Så det är inte som förr, då gick man ju in och pratade med varandra i en trappa till exempel men så är det inte nu, utan oftast är det besvär med språket också.  Det är också barnfamiljer alla och deras ålder gör ju att jag kommer ju aldrig i kontakt med dom och jag bryr mig liksom inte heller. Jag har kommit i den situationen nu då jag mest är för mig själv.
Kjell Kjellberg född 1925

Vi har nyligen bytt lägenhet, så jag bodde i en annan lägenhet i Grönkulla, men jag trivs jättebra. Jag tycker att grannarna är jättetrevliga och jag tycker det är jätteviktigt att du har trevliga grannar för att om du trivs där du bor, så är det viktigast.
Nora Aboutaka född 1996

tema_4_3_uteliv

Det är så här, att för tio år sen kunde jag, mina småbarn och grannarna, sitta här ute på bänken, dricka kaffe, äta kakor och stå och prata. På kullen här grillade vi med grannarna. Men när det är nya som flyttar in och flyttar ut hela tiden, va. Man har inte, jag skall vara ärlig, man har inte den goda relationen som förr.
Gulten Tosun född 1960

Gemenskap

tema_4_4_gemenskap

Det har alltid varit en stor gemenskap. Man kan tro att man har varit på Väla om man går ut och sorterar sopor, alla pratar med varandra.

Berit Karlsson född 1942

Det är ju en speciell gemenskap. Går man ut på gatan bara för att gå och handla, från Blåkulla här till Ica så tar det ju en timme. Då skall man stanna och hälsa på alla, så det är en speciell gemenskap.
Elvis Stan född 1977

tema_4_5_malning

Jo, förr var här mycket, mycket fin gemenskap, det var här, och vi var väl dom som var ute mest. Vi var ute och planterade blommor och målade lekplatserna. Det var jättemysigt och där var såna man inte hade sett innan som man blev bekant med nu. Det var mycket barn och allas våra barn och man hjälptes åt.
Karin Jönsson född 1944

tema_4_6_ung1

Folk är jättetrevliga. Det finns en gemenskap här, i detta området. Alltså du känner dig aldrig utanför när du är här, du har alltid någonting att göra med någon, om du vill gå ut med någon. Det är till exempel så här att om någon spelar fotboll, så får du alltid vara med. Det är inte så att någon stöter ut dig. Du känner att du är trygg. Du har någonting att göra och det är inte så mycket mobbning.
Du känner dig trygg med dom du är med.
Nora Aboutaka född 1996

tema_4_7_ung2

Det är bra, för alla känner varandra här.
Mohammed Mohsen född 1997

Vi trivs eftersom vi känner alla här och alla känner oss.
Laudrim Alimi född 1998, Cameura Sagnia född 1996

Jag har bekanta som har varit och hälsat på här och gått i området. Dom är så fascinerade att jag hälsar och pratar med alla människor. Om folk står och grillar, så kan det mycket väl vara så att de säger ”Vill du smaka”? För det vet jag när vi var borta och spelade boule då kom dom som skulle grilla. ”Vi har så det räcker till er också om ni skulle ta paus.” Så folk är i regel väldigt vänliga.
Berit Karlsson född 1942

Träffpunkter

tema_4_8_fritidsgard1

Min äldsta dotter gick väldigt mycket till Fritidsgården, det var ju det här berömda diskot om fredagarna. Ungdomarna hjälpte till med lite av varje där, så fick dom poäng för det som dom kunde ta med när dom åkte på resor till exempel, upp till Bolmen på läger och lite sådant där. Och sedan hade dom även öppet på eftermiddagen, så att barnen kunde komma in där efter skolan.

tema_4_9_fritidsgard2

Sedan användes Fritidsgården även av pensionärer. Dom hade pensionärsdans någon eftermiddag. På jularna var vi många som gick dit och då stöpte vi ljus och hade lite julpyssel. Och sedan vet jag att där uppe dominerades av det dom kallade ”baren”. Det var ju såklart inte en bar för att gå och ta en drink, men det var väl där dom hade lite godis och kakor och Coca-Cola och ja, dricka och så där. Och det var väl där mycket ungdomar fick hjälpa till, och så var där ett litet kontor för personalen. Och så var det den där jättestora lokalen där diskot var.

tema_4_10_fritidsgard3

Sedan nere i källaren var det mer lite olika smårum. Jag vet att där var bland annat ett tjejrum där dom hade lite sminkgrupper och lite sådant där. Och så var där bordtennis. Det var en väldigt populär gård, det vet jag.
Berit Karlsson född 1942

Jag tycker IdeÁ är jättebra. För det är många barn som kommer hit, istället för att gå ut och gör dumma saker, så är dom här, lånar en bok, läser. Min bror är här nästan varje dag. Efter skolan går han hem, sedan kommer han hit. Det är fantastisk, för att det finns olika aktiviteter. Barnen kommer hit, dom spelar dataspel och några kommer och lånar puck efter skolan. Men det är barnen som kommer hit, inte ungdomar, så jag tycker ungdomar behöver någonting som dom kan göra.
Nyima Keita född 1991

tema_4_11_bibliotek

Vill man söka umgänge med folk så är det ju Fyrtioettan och biblioteket. Dom har ju rätt mycket öppet nu. Den sista tiden har ju biblioteket haft mycket sådana här sammankomster av olika slag, som kaffedrickande och läskafé och allt sådant där. Och Fyrtioettan är ju bra för prästen kommer dit en gång i veckan och pratar och där finns sångkörer som kommer dit och där finns precis allting.
Kjell Kjellberg född 1925

Det var någon som gick runt och knackade dörr, det var -73 och det var ju så klart någon från hyresgästföreningen centralt, någon tjänsteman. Och han berättade att det skulle vara ett möte och vi skulle se om vi kunde göra något bra för området . Så pratade jag med min goda vän som bodde i B-trappan, jag bor själv i C. Så sade hon: ”Har dom varit hos dig?” Jo, det hade dom ju. Och då bestämde vi att vi skulle gå på mötet i alla fall, och lyssna av vad det var. Och vi gick ju dit, och då tar man ju alltid risken att man blir invald. Så det blev nästan alla som var där. Så då blev vi aktiva i hyresgästföreningen och var ute och gjorde enkäter med dom boende och hörde vad dom ville ha och drev det. Det var då dom här lokalerna kom, för det var diskussion mellan Helsingborgshem och hyresgästföreningen. För om vi skulle ha någonting så skulle vi ju ha någonstans att mötas. Här på Grönkullagatan finns två lokaler. En på elva, och denna på fyrtioett. Sedan finns det en på Rö- och en på Blåkullagatan. Det var målsättningen också när det gjordes, att alla skulle ha nära till en sådan här lokal.
Berit Karlsson född 1942

Jag spelar boule och jag har en väninna, vi brukar ringa varandra och gå ut och spela lite ibland. Så tar vi med oss lite att äta och så också. Det är ju en väldig samlingspunkt.

tema_4_12_blomlada

Och där borta har vi våra blomsterlådor nu, som är nog något av den bästa mötesplatsen jag har varit med om. För det första var vi ju tvungna att vattna och när man var och vattnade så kom ju folk och pratade. Och det satt alltid folk borta på bänkarna och gick och tittade på detta, och äldre människor kom dit och tog tjuvskotten på tomaterna, för tomater hade dom haft i trädgården när dom hade villa på Eskilsminne och så. Och jag gick nog dit ett par tre gånger om dagen. Det som var väldigt trevligt var att där möttes verkligen olika länders kulturer. Det kunde komma människor och säga:
– Talar du svenska?
– Ja, jag är svensk.
– Vad heter detta på ditt språk? Vad använder du detta till?
Det var ju som någon sa:
– Åh, jag gillar salvia så mycket!
– Ja, men, sa jag, du får lov att ta! Tänk på nästa gång du cyklar förbi så ta med en liten sax.
Men det var inte nästa gång, jag hann inte mer än spela ett par klot boule så kom hon med saxen och en liten plastpåse och klippte. Nästa dag kom hon dit och bjöd oss på dolmar från Kurdistan eller Libanon, som hon hade gjort på dom här bladen.
Berit Karlsson född 1942

Idrottssällskapet Göta som hade sina klubblokaler borta på Grönkullagatan 1 eller Lantvärnsgatan 1 hette det då. Och det var ju också så här att folk kunde umgås där nere plus att det var en fritidsgård för alla ungdomar i hela området. Man skulle bara ha sådant här Götakort, ett medlemskort.
Titti Möllerstedt född 1960

Vi har en stor fotbollsplan härborta och där samlades vi på kvällarna och spelade fotboll och vi spelade brännboll. Vi var ett helt gäng med föräldrar och barn. Men det är helt försvunnet.
Göran Jönsson född 1945

Bilderna på den här sidan är skyddade enligt upphovsrätten.