Bokverket Helsingborgs historia

Bakom verket står Historikkommittén, grundad 1925. Fram tills idag har det blivit 17 böcker om Helsingborgs historia. Alla böcker finns att beställa via vår e-tjänst.

Den första boken i serien presenterades 1925 och behandlade forntiden och den äldre medeltiden. Hittills har 17 böcker blivit färdiga. Det gör bokserien Helsingborgs Historia till den mest ambitiösa stadsmonografin i landet. Helsingborgs Historia har en hög vetenskaplig relevans och böckerna har karaktär av standardverk.

Om böckerna

Del 8:1 och Del 8:2 gavs ut under 2010 och är de senaste utgivna böckerna i samlingen.

Om del 8:1

Del 8:1 behandlar landsbygden kring Helsingborg, från äldsta tider och fram till skiftesreformerna på 1800-talet. Boken, som är på 384 sidor, är rikt illustrerad med bilder i både färg och svartvitt, och med en stor mängd kartor som visar hur landskapet har förändrats. I bildspelet ovan ser du utdrag ut bokens bildmaterial och illustrationer, bland annat har gamla kartor gjorts  terränganpassade med modern teknik.

I boken behandlas bland annat utvecklingen under förhistorisk tid, märkvärdiga arkeologiska fynd och fornlämningar i Helsingborgsområdet.

Vi får även veta mer om utvecklingen under medeltiden, det danska adelsväldet och riksbytet, brott och rättskipning under 1600- och 1700-talet samt skiftesreformerna och den omvälvning av landsbygdens odlingar och bebyggelse som dessa ledde till.

Läs verket nedan:

Läs mer om de äldre delarna.

Beställ böcker

Den senaste boken kan köpas i bokhandeln och direkt genom Kulturmagasinet i Helsingborg. Priset är då 350 kronor inklusive moms. Porto tillkommer. Priset för hela bokverket inklusive den nya boken är 1 800 kronor.Beställ böckerna direkt via vår e-tjänst
Fortfarande kan de äldre delarna av bokverket köpas.  Priset för enstaka exemplar av de äldre delarna är 100–300 kronor. Kostnad för frakt tillkommer. Beställ direkt via Kulturmagasinet per telefon 042-10 45 27 eller via e-post kulturmagasinet@helsingborg.se

Om Historikkommittén

Historikkommitténs uppgift är att dokumentera Helsingborgs historia. Kommittén bildades redan 1912 efter initiativ av konsul Oscar Trapp.

Kontakt

Historikkommitténs sekretariat finns på Kulturmagasinet. Sekreterare och kontaktperson är Karin Gustavsson, som nås via Kulturmagasinet.

question_answer Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — En väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor.

Öppettider

  • Måndag-onsdag 08:00-17:00
  • Torsdag 08:00-18:00
  • Fredag 08:00-17:00
Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare

Starta chatt chevron_right

Mejla

Få svar inom 24 timmar kontaktcenter@helsingborg.se

Skicka mejl chevron_right

Besök

På grund av covid-19 har vår lokal på Stortorget 17 stängt för besök

Visa karta chevron_right

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00

Ring chevron_right