Virtuell guide av Kärnan

Följ med på en virtuell rundtur i Kärnans inre, våning för våning ända upp till toppen. Med hjälp av audioguiden och 360°-bilder får du en heltäckande bild av de öppna våningsplanen och den magnifika utsikten från toppen. Med appen "Historiska Kärnan" får du en dåtida bild av hur Kärnan såg ut för 500 år sedan, i en virtuell värld.

”Historiska Kärnan” för Android

Undrar du hur Kärnan såg ut för 500 år sedan? Ta reda på det med appen ”Historiska Kärnan”. Appen låter dig kliva in i en virtuell värld där du kan utforska hur tornet och borgen såg ut på 1500-talet. Du kan gå omkring på borgområdet och möte människor som de var klädda då. Tyvärr kan du inte prata med dem än…

Hämta appen för Android här.

360-guiden – så gör du

Klicka på bilden och håll in vänsterknappen på musen höjd och sidled för att titta runt i respektive rum. Du kan zooma i bilderna genom att klicka på ”+” och ”-” tecknen eller scrolla med musen eller musplattan.

Starta audioguiden genom att klicka på ”play-knappen” i respektive spelare, det finns en för varje våning. Stoppa audioguiden genom att klicka på ”pause-knappen”.

Vaktvåningen

Trappan upp till vaktvåningen säger något om svårigheten att inta borgen. Vaktvåningen ligger cirka 10 meter upp i tornet och var dessutom skyddad av en lika hög mantelmur. Idag fungerar vaktvåningen som entré och utgång för besökare. På vaktvåningen kan du också kika ner i källaren där det förr lagrades förnödenheter för ganska långa perioder.

Borgstugan

Andra våningen du kommer till som besökare är Borgstugan. Historiskt har Borgstugan haft flera funktioner, bland annat som bagarstuga, matsal och övernattningsvåning. Idag är Borgstugan den första utställningsvåningen där du kan lära dig mer om livet i och kring Kärnan. Du kan också klä dig i tidstypiska kostymer för att känna på atmosfären.

Borgherrevåningen

Borgherrevåningen var kungens våning när han och hans följe vistades i Kärnan. Det är den mest påkostade våningen i tornet och hade sovrum, toalett, värmekälla med mera. Rummet har skadats över århundradena och har varit betydligt vackrare och mer utsmyckat. Det finns till exempel skador i väggarna som orsakades under 1600- och 1700-talen.

Fjärde våningen

Även det här rummet har haft olika funktioner över tid. Det byggdes om ganska snart efter Kärnans uppförande och har sedan dess byggts om vid ett flertal tillfällen. Det är därför höjdskillnaderna in till rummet i trappan är så stora.

Högst upp på Kärnan

I väst kan du blicka ut över Öresund och en bit av Danmark. I sydlig riktning ser du Slottshagsparken, Nicolaiskolan, södra centrum, Råå, Rydebäck, Ven och kanske kanske kan du skymta Öresundsbron. Österut kan du se delar av sjukhuset och HIF’s hemmaarena Olympia och längst ut i bild skymtar du Filbornatippen. När du tittar åt norr ser du stora delar av centrala Helsingborg, strandremsan och Kullaberg.