Helsingborgs museisamling

På Kulturmagasinet finns Helsingborgs museisamling och den spänner över ett stort fält – kulturhistoria, naturhistoria, arkeologi och konst. Samlingen, som består av ungefär 200 000 föremål och omkring 1 miljoner fotografier, speglar helsingborgarnas och nordvästskåningarnas historia från stenålder till nutid.

Via samlingsdatabasen Carlotta kan du själv söka i samlingen. Här hittar du de bilder och föremål som är digitaliserade och genom vårt dagliga arbete, tillkommer ständigt mer. De konstverk och fotografier som visas i Carlotta är skyddade enligt upphovsrätten.

Hjälp oss gärna att bli bättre! Har du information att tillföra, undrar över något eller har andra åsikter, så kontakta oss gärna på kulturmagasinet@helsingborg.se. Här kan du också få hjälp med att beställa högupplösta bilder. Prislista för bildbeställning hittar du här.

Vill du bidra?

Vi får ofta erbjudande om gåvor till museets samling och det är vi väldigt tacksamma för, men dessvärre måste vi ibland tacka nej och det kan det finnas olika anledningar till. Kulturmagasinet har en insamlingspolicy som styr ifall gåvan tas emot eller inte. Om vi säger nej kan det bero på att vi redan har liknande föremål, att föremålet saknar historik eller att den inte kommer från vårt insamlingsområde, Helsingborg eller nordvästskåne.

När vi tar emot föremål vill vi ha så mycket historik kring gåvan som möjligt. Vi ser också gärna att det finns fotografier och annan typ av dokumentation kring föremålet. Fotografier skannar vi, så du får dem tillbaka.

Nyförvärv – Realdräkt

realdrakt_huvud_500x225_foto

I mars 2013 skänkte Gun Kronholm Cato sin realdräkt med alla tillbehör till museet.

Gun och hennes syster Ann, tog realen i Helsingborg i maj 1959. Systrarna berättade att på den tiden var realen större än studenten. Först fick man ett skriftligt prov i alla ämnen. Klarades provet så fick man gå upp i ”muntan”, alltså den muntliga tentamen. Dagarna mellan brukade man ha någon spexig hatt men i Guns och Anns klass syddes löpare att hänga på ryggen med texten ”STOPP” i röd cirkel, ”ELLER” i gul cirkel och en fastsydd realmössa i en grön cirkel.

När flickorna tog realen hade de varsin blå dräkt som deras mormor, Ester Ekdahl hade sytt. Hon sydde alltid kläder till deras examina. Systrarna fick två kjolar, en veckad och en snäv. Den veckade kjolen användes till realen, men båda kjolarna användes hela gymnasietiden och även efter det.   

Nyförvärv – Leka krig

leksaksbil_KM_huvud_500x225_foto

År 1934, när Curt Salomon Sörensson var fem år gammal, fick han en bil i gåva. Fem år senare bröt andra världskriget ut och det här påverkade Curts och hans vänners sätt att leka: ”1939, när kriget bröt ut lekte alla killar krig”, berättade han i samband med att bilen och flera andra leksaker skänktes till museet. Bilen målades om, fick en militärgrå färg och julen 1940 fick den ett gengaspåhäng som fadern tillverkat. Curt skänkte även sina knallpulverpistoler till museisamlingen och andra krigsminnen som granatsplitter funnet i trädgården och vrakdel av ett plan som störtade i Laröd. Curt berättade: ”Det var en förfärlig tid! Min familj gick ner i skyddsrummet i villan. Vi var rädda att de skulle tappa bomber.”

Bilderna på den här sidan är skyddade enligt upphovsrätten.