Kulturveckan 2017

Mellan 11 och 19 november firar vi kulturen i Helsingborg med den stadens allra första Kulturvecka. Vi rivstartar med att ha tema frihet och i synnerhet allas rätt att uttrycka och vara sig själva genom yttrandefrihet. Programmet innehåller teater för stora och små, musik, internationella artister, samtal och filosofi och mycket mer som berör årets tema!

Kulturveckan är en hyllning till det kulturutbud som produceras av vår offentliga institutioner såväl som det fria kulturlivet och under veckan kommer dessa att göra gemensam sak. Det blir en vitaminchock av kultur i vintermörkret! Veckan ramas in av två större arrangemang, lördagen den 11 november med invigningen och lördag 18 november med estradsamtal på temat frihet. Däremellan fylls veckan av aktiviteter hos våra offentliga kulturplatser och fria kulturaktörer och andra medverkande.

Läs hela programmet på www.kulturkortet.se!

Några urval i programmet är:

  • 10 november: Tjuvstart av Kulturveckan med invigningen av Helsingborgs Amatörteaterfestival på Dunkers med Helsingborgs scenkonstforum.
  • 10 november: Vernissage av Nordisk salong på Dunkers kulturhus.
  • 11 november: Invigning av Kulturveckan på Kulturpunkten på Dalhem, då elever från kulturskolans El Sistema-verksamhet medverkar. Start klockan 13.00.
  • 14 november: Fristadskonstnären Abduljabbar ”AJ” Alsuhili berättar om sin väg från kriget och den auktoritära regimen i Jemen till Sverige och Helsingborg. ”AJ” är högaktuell i rollen som clown i Stadsteaterns uppsättning av Romeo och Julia.
  • 17 november: Kulturdygn på Konsul Perssons villa i regi av Helsingborg Arena och Scen AB där bland andra PC Jersild och Åsa Linderborg medverkar
  • 18 november: Avslutande estradsamtal om yttrandefrihet under ledning av Kerstin Brunnberg, med Marika Lagercrantz, Ola Larsmo och Astrid Assefa som möts i ett samtal om yttrandefrihetens villkor, ur såväl det skriva ordets som konstens och teaterns perspektiv på Dunkers kulturhus.
  • 19 november: Kulturskolan framför en David Bowie-musikal på Konserthuset.

Resten av veckan blir det bland annat amatörteaterfestival, musik i alla dess former och konstpromenader bland stadens utsmyckningar!

Dela din upplevelse av årets kulturvecka i sociala medier. Använd #KulturveckanHbg och berätta vad du tycker eller upplever!

Kulturdirektören, Bibi Estev, ger sin syn på årets kulturvecka:

Syftet med kulturveckan är att bjuda in alla helsingborgare att upptäcka mångfalden av kulturverksamheter som görs i Helsingborg, där bidragen från det fria kulturlivet och stadens egna institutioner är lika viktiga. Kulturveckan invigs lördag den 11 november på Kulturpunkten på Dalhem, då elever från kulturskolans El Sistema-verksamhet medverkar. Men redan kvällen innan, den 10 november, smygstartar Kulturveckan när den stora utställningen Nordisk salong har vernissage på Dunkers kulturhus. Utställningen är ett samarbete mellan kulturhuset och Helsingborgs konstförening. Och samtidigt arrangerar föreningen Visans vänner en visafton, där det går bra att bara lyssna, eller att sjunga med. Under hela veckan kommer sedan olika konstarter, olika arrangörer och olika platser att bli synliga.

Varmt välkomna!

Bibi Estev, kulturdirektör i Helsingborgs stad.

Fotnot: Kulturveckan genomförs som ett led i att manifestera kulturprogrammet för Helsingborg, som antogs av kommunfullmäktige i november 2016. Kulturprogrammet finns att läsa på kulturprogram.helsingborg.se

Arrangemangskontakt

Karin Gustavsson, projektledare Kulturveckan

Karin.gustavsson@helsingborg.se

Presskontakt
Göran Svensson, kommunikatör
goran.svensson@helsingborg.se