Kärnan

Kärnan är ett besöksmål för hela familjen. För att komma upp i tornet finns en lång och äventyrlig ganska smal spiraltrappa, men den fantastiska utsikten gör det värt mödan.

Kärnan uppfördes under början av 1300-talet. Tornet var en del av en större borganläggning som hade status av riksborg i det medeltida och tidigmoderna danska riket. Det är idag staden Helsingborgs symbol och varumärke. Den 6 september 2014 invigdes den nya utställningen Kärnan – en levande historia med inriktning på medeltida liv i relation till tornets och stadens historia.

Att besöka första våningen är gratis, det är först när du vill ta trappan upp till toppen som du får betala entréavgift. På grund av säkerhetsskäl är det begränsat antal personer som samtidigt får vistas i Kärnan och vid arrangemang kan det därför bli väntetid i entrén.

Temavisningar under säsong 2017

Nyfiken på borgens försvar eller byggnation, medeltida mode eller vad som stod på matbordet till vardags eller fest? Då är säsongens temavisningar för dig. Se hela årets schema här.

Tornfolket och kvällsöppet

Under tre lördagar i juli levandegörs Kärnan då Tornfolket flyttar in. Samma dagar kan du dessutom stanna och njuta av skymningen då tornet har kvällsöppet. Se datum här.

Virtuell guide i Kärnan

Nu kan du gå en virtuell guide i Kärnan med 360-graders bilder och lju. Varje öppen våning finns representerad och vår virtuell guide avslutas med den magnifika utsikten på toppen.

Gå den virtuella guiden här. 

Kärnan på 10 minuter

Varje dag 29 maj-3 september berättar vi om tornet, slottet och dess historia. Klockan 14:00 på svenska och klockan 14:30 på engelska.

Entré

Vuxen: 50 kronor.
Barn och unga till och med 18 år: fri entré. Obs! Upp till 18 år entré endast i vuxens sällskap.
Kulturkort: Fri entré.
Skolklass: fri entré för klasser på egen hand .Men boka alltid i förväg eftersom antalet besökare är begränsat. Boka genom att skicka ett e-post till visningar.dunkers@helsingborg.se. Om Kärnan är stängd måste en visning bokas (mot kostnad) hos Dunkers Kulturhus pedagoger på e-postadressen ovan.
Folkhögskolor och vuxenutbildning: 50 kronor per person i entréavgift. Boka alltid i förväg eftersom antalet besökare är begränsat. Boka genom att skicka ett e-post till visningar.dunkers@helsingborg.se.
Grupper måste föranmäla sig då antalet besökare är begränsat. Boka via e-post på visningar.dunkers@helsingborg.se.

OBS! Tänk på att du inte får ta med dig hunden upp i tornet.

Du kan betala med kontokort.

Guidning och audio guide

Bokning av guidad visning för grupper eller pedagogisk verksamhet för en skolklass kan göras via Dunkers kulturhus. För mer information eller bokning skicka e-post till visningar.dunkers@helsingborg.se.

Det finns också audioguide för dig som vill upptäcka tornet på egen hand. Audioguiden finns att hämta i entrén och har svenskt och engelskt tal. Såklart ska barnen kunna upptäcka tornet, därför har vi audioguide på svenska, tyska och engelska för de minsta.

Tillgänglighet

Slottshagsparken har bra och jämna gångar belagda med grus.
Kärnan har ingen anpassning för personer som har funktionshinder utan endast smala och branta trätrappor.

Terrasshissen

Från Stortorget finns också hiss. Betalar du hissresan med betalkort kostar en biljett 13 kronor för en vuxen, den som inte fyllt 20 betalar 8 kronor. Du kan även använda Skånetrafikens Jojo-kort i hissen, har du Jojo Reskassa blir hissturen 10 % billigare. Du som har ett Jojo Serviceresor eller Jojo Seniorkort reser gratis vid uppvisande av dessa kort i hissen. Hissen tar inte emot kontanter.

Kontaktnummer: 042-10 50 00

Terrasshissens öppettider

September – Maj (höst/vinter):

  • Måndag – fredag: 07.30 – 18.30
  • Lördag: 10.00 – 14.00
  • Söndagar och röda dagar: stängt.

Maj – september(vår/sommar):

  • Måndag – fredag: 07.30 – 20.00
  • Lördag – söndag: 10.00 – 20.00

Offentlig toalett finns intill.

Adress

Kärnan är belägen i den vackra Slottshagsparken ovanför Terrasstrapporna. Trapporna leder upp till parken från Stortorget i centrala Helsingborg.

Parkering

Finns på Nicolaiskolan, ”Kärnan”. Bensinkort och mynt. Maskin nr 702 + 722.
Fler alternativ hittar du i Helsingborgs parkeringskarta.

Om Kärnan

Kärnan är ett cirka 35 meter högt och 15 meter brett borgtorn från medeltiden. Det började byggas på 1310-talet och stod klart omkring 1320. Den översta våningen, med de karakteristiska borgtinnarna, byggdes först under slutet av 1800-talet, då hela tornet renoverades. Först under 1700-talet fick Helsingborgs torn sitt nuvarande namn Kärnan.

Kärnan är det enda som återstår av Helsingborgs slott. Borganläggningen var en av det danska rikets mest betydelsefulla och viktiga. I början av 1680-talet revs hela anläggningen, med undantag av Kärnan, på order av den svenske kungen Karl XI.

Det är värt varenda trappsteg för att komma upp på krönet och njuta av den storslagna utsikten över hamnen, Öresund och Helsingör. På vägen får du en spännande historielektion om stadens storhetstid under medeltiden.

Mer om Kärnan och befästningen hittar du i den stadshistoriska utställningen På Gränsen, som ni kan hitta på Dunkers kulturhus.