Adde Malmberg skriver ny fars till Fredriksdalsteatern

Detta innehåll är äldre än 60 dagar.

Fredriksdalsteatern går in i en ny era, från och med nästa år. I sommar gör Eva Rydberg sin sista uppsättning på teatern. Men vad händer sen? Under en pressträff den 7 juni meddelades det att den fortsatta traditionen med sommarteatern är given och den trogna teaterpubliken kan vara trygg med att de kommer att känna igen sig, när den nya aktören Anagram Live tar över Fredriksdalsteatern.

– Sommarteatern kommer även fortsatt att vara den bärande delen, men för att nå ut till fler och få fler människor att besöka teatern vill vi gärna bredda utbudet med till exempel konserter, musik och humorkvällar. Det är ett fantastiskt hedersuppdrag att få ta hand om Fredriksdalsteatern och vi ser väldigt mycket framemot samarbetet med Helsingborgs stad och har stor respekt för vad Eva och Poppe gjort för teatern, säger Kajsa Jönsson, vd på Anagram Live.

Fyra människor i ett grönområde med blå himmel.
Biträdande kommunikations- och näringslivsdirektör Helena Wennerström, tillförordnad kulturdirektör Mats Hallberg, vd på Anagram Live Kajsa Jönsson och Hans Bergfast, verksamhetschef för Helsingborgs museer där Fredriksdal ingår.

Idén till nästa års uppsättning är knäckt

Nästa sommar bjuds det på en nyskriven fars av regissören och manusförfattaren Adde Malmberg som också är en van skådespelare i flera av Rydbergs uppsättningar på Fredriksdal. Senast såg vi honom som den nervige hotellchefen Basil Fawlty i ”Pang i bygget”.

Nästa års uppsättning heter ”Nötter” och beskrivs som en rolig föreställning i tiden. Den utspelar sig på en kravmärkt kursgård där en av deltagarna är en känd professor och nötallergiker, vilket sätter snurr på hela karusellen. Adde regisserar men kommer inte att stå på scen den här gången.

Varför vill du tillbaka till Fredriksdalsteatern?

– Fredriksdalsteatern är en unik plats och har varit en humorplats sedan Nils Poppe tog över på 1960-talet. Kombinationen av roligt i fantastisk miljö gör att folk kommer långväga. Och den som brukar komma hit kommer att känna igen sig. Självklart känns det lite nervöst att ta över och vi är inte Poppe eller Rydberg men jag tänker att det kan bli kul i alla fall, säger Adde Malmberg.

Vad är väl en picknick i gröngräset innan teatern?

För många av Fredriksdals teaterbesökare handlar besöket lika mycket om upplevelse som tradition. En tradition som går i arv till nästa generation.

Stadens biträdande kommunikations- och näringslivsdirektör Helena Wennerström förklarar vad teatern betytt för henne och hur den präglat hennes somrar sedan barnsben.

– Det började med Poppe varje sommar när jag var liten och sedan har traditionen gått i arv. Numera tar jag min svärdotter och svärmor med mig. Vad är väl en picknick i gröngräset innan teatern? Många teaterbesökare åker långväga och väljer att bo över i stan när de är här. Fredriksdalsteatern synliggör Helsingborg och sätter oss på kartan, inte bara lokalt utan även nationellt och internationellt. Jag ser fram emot att följa utvecklingen nu när teatern går in i ett nytt skede, säger Helena.

Mats Hallberg, tillförordnad kulturdirektör i staden, tillägger:
– Jag är övertygad om att vår nya aktör på Fredriksdalsteatern kommer att ge Helsingborg och Sverige både tradition och förnyelse.

Det är också viktigt för Helsingborgs stad att tacka familjen Poppe och Eva Rydberg för de fantastiska upplevelser som man bjudit publiken på under många år. Man ska komma ihåg att Fredriksdalsteatern inte bara varit en angelägenhet för helsingborgarna och skåningarna utan också för en stor publik i hela landet, särskilt i samband med de återkommande tv-sändningarna.

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.