Byggställningar på Rådhuset kläs in inför H22 City Expo

Detta innehåll är äldre än 60 dagar.

Renoveringen av Rådhustornet pausas under stadsmässan H22 City Expo 30 maj till 3 juli. Byggställningen får stå kvar, men utsmyckas med en 35 meter lång vepa.

Vepa på Rådhuset 2022
Rådhuset vepa 2022
Vepa på Rådhuset 2022
Vepa på Rådhuset 2022
Vepa på Rådhuset 2022
Vepa på Rådhuset 2022

En av de stroppar som används för att spänna fast vepan.

Rådhusets torn genomgår sedan början av 2021 en större renovering. Koppartaket på tornet har bytts ut och dåliga tegelstenar gjorts vid. Arbetet med renoveringen av Rådhustornet skulle ha varit klart och avslutat förra året.

– Tyvärr hade tornet mycket större skador och var i sämre skick än vad vi först räknat med. Murningsarbetet, som endast kan utföras när det är mer än 5 plusgrader har därför försenats och hinner inte bli klart innan H22 City Expo sätter igång. Det sista som återstår av arbetet kommer att ske under juli till september, säger Carina Persson, projektledare på Helsingborgs stad.

Inför stadsmässan tas containrar och byggmaterial bort och även det staket som omger byggarbetsplatsen. Själva Rådhustornet och dess byggställningar kläs nu in i en 35 meter hög vepa med motiv från H22 City Expo.

– I stället för att riva ställningen och återuppbygga den igen efter stadsmässan, vilket hade varit mycket kostsamt, valde vi en smidigare lösning – att klä in ställningen med en vepa, säger Carina Persson.

Vepan är stormsäkrad

Lösningen kan beskådas av förbipasserande på Drottninggatan. Med sina över 990 kvadratmeter är det en av de största vepor som företaget Specialprint gjort.

– Det krävs över 2 000 stroppar för att hålla vepan på plats, säger Abbe Abousweid, ägare på Specialprint AB.

Om det blåser över 20 meter per sekund ska stropparna lossna så att vepan faller ned utan att ta med sig byggställningen. Vepan tas ned efter H22 City Expo då byggarbetet fortsätter.

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.