Helsingborg är Årets stadskärna 2022

Detta innehåll är äldre än 60 dagar.

Helsingborg fick utmärkelsen av föreningen Svenska stadskärnor vid deras konferens i Östersund den 18 maj. Staden vann över bland annat Trollhättan och Simrishamn. Utmärkelsen ges till den stad som visar störst framsteg, utveckling och förnyelse av centrum.

I Helsingborg drivs arbetet med stadskärnan av Helsingborg City. Det är en organisation som ägs av Helsingborgs stad, Fastighetsägarna City och Cityföreningen. Målet att bli Årets Stadskärna har funnits med sen 2013 när de stora byggprojekten i city planerades, men har intensifierats de senaste fem åren.

– Som ordförande i Helsingborg City är jag otroligt stolt över det arbete som bedrivits i stadskärnan de senaste åren. Vi har hittat formerna för att jobba med de frågor som ingen kan driva själv men som är viktiga för oss alla. Engagemanget har nog aldrig varit högre! Vi ser nu fram emot att fira utmärkelsen tillsammans med helsingborgarna inom kort, säger Annette Melander Berg, ordförande i Helsingborg City och näringslivsdirektör i Helsingborgs stad.

Om utmärkelsen

Utmärkelsen Årets stadskärna har delats ut sedan 1995 till den svenska stad eller ort som under de närmast föregående åren gjort störst framsteg i att förnya centrum, genom samarbete med både privata och offentliga aktörer.

Arbetet med stadskärnan har prioriteras av Helsingborg Citys ägare de senaste åren. Helsingborgs stad har tillsammans med fastighetsägarna investerat runt 7,2 miljarder i city de sista fem åren. I sin ansökan lyfter Helsingborg City dels de stora stadsutvecklingssatsningar som gjorts men framförallt samverkansarbetet och engagemanget. Helsingborg vann priset senast 2003.

Läs mer om utmärkelsen på Svenska stadskärnors webbplats.