Idrottsanläggningen OIympia fyller 125 år i juli

Detta innehåll är äldre än 60 dagar.

Helsingborgs mest välkända idrottsplats fyller 125 år i juli. ”Olympia är en av landets finaste fotbollsanläggningar med en närhet och upplevelse som fås på få ställen i Sverige,” säger Anders Hammarlund, ansvarig för alla stadens idrottsanläggningar. HIF kommer fira jubileet den 24 juli och du som bor i nordvästra Skåne kan knipa en gratisbiljett.

Olympias fotbollsplan med intilligande villor och skogsdunge på ett svartvit flygfoto från förr

Olympia invigdes den 31 juli 1898. Då låg idrottsplatsen i utkanten av staden, granne med Fredriksdals herrgård och halvtomma villakvarter. Här ville man bygga en idrottspark som skulle samla cyklister, tennisspelare och skridskoåkare.

Så blev det. Nästan.

Marken visade sig vara för porös, omöjlig att hålla vatten till en isbana. Så i stället fick det bli en gräsplan i mitten, omgiven av en ellipsformad cykelbana. Vid invigningen samlades helsingborgarna för att titta på cykelsport, friidrott och fotboll.

I år har fotbollsplanen på Olympia legat på samma plats i 125 år. Det är Helsingborgs mest centrala, och förmodligen den som ligger flest helsingborgare varmast om hjärtat.

– Det här är en viktig idrottsplats, dels med de historiska vingslagen men även med tanke på kvaliteten, säger Anders Hammarlund.

I kommunens drift sedan 1941

Från början drevs arenan av ett företag som hette AB Olympia. 1907 bildade IFK Helsingborg, IS Göta och Cykelklubben ett idrottsförbund som tog över driften. Sedan 1941 är det kommunen som sköter idrottsplatsen.

Olympia har varit värdplats för en rad evenemang genom åren. 1905 var det de svenska mästerskapen i allmän idrott och atletik. 1958 spelades en rad matcher i fotbolls-VM här. Även fotbolls-VM för damer 1995 och U21-EM för herrar 2009 har använt Olympia som arena.

Utsedd till allsvenskans bästa plan tre gånger

Tre gånger har planen röstats fram som årets bästa av de allsvenska spelarna – 2016, 2019 och 2020.

– Hemligheten är att vi inte tummar på kvaliteten. Varken på personal, maskiner eller produkter, säger Anders Hammarlund.

Gratis biljetter till HIF:s firande

Helsingborgs IF kommer fira 125-årsjubileumet i samband med matchen mot Trelleborgs FF den 24 juli. Helsingborgs IF och Helsingborgs stad har beslutat att dela ut ett begränsat antal fribiljetter. Det är först till kvarn som gäller och biljetten hämtas på Helsingborgs IF:s hemsida.

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.