Kunglig glans på Sofiero slott 4 juni

Den 4 juni besökte HM drottning Margrethe av Danmark och HKH prinsessan Benedikte av Danmark Sofiero slott och slottsträdgård. De fick en exklusiv visning av slottet, utställningarna och parken.

HM drottning Margrethe av Danmark och HKH prinsessan Benedikte av Danmark besökte Sofiero.
HM drottning Margrethe av Danmark och HKH prinsessan Benedikte av Danmark besökte Sofiero. Foto; Mattias Berglund

Om det kungliga besöket

De kungliga gästerna besökte Sofiero i samband med att det nyrenoverade slottet öppnade igen efter att års renovering. De fick en exklusiv visning av slottet och utställningarna ”Sagan om Sofiero från kunglig park till folkets trädgård” samt ”Astrid Lindgren fantasins landskap”.

De fick också en privat visning av den blommande slottsparken. Till exempel såg de planteringar från den tiden då Sofiero var ett kungligt hem, rosenträdgården och Sofias bro med utsikt över den vackra rhododendronravinen. Och så serverades de kungliga gästerna en specialkomponerad lunch i Sofiero slottsrestaurang.

Vid besöket deltog utrikesminister Tobias Billström (m), kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg Christian Orsing (m) och kommunstyrelsens vice ordförande Jan Björklund (s).

Om de kungliga systrarna

HM drottning Margrethe av Danmark och HKH prinsessan Benedikte av Danmark har starka band till Sofiero. Där bodde deras mor drottning Ingrid av Danmark under sin barndoms somrar. Drottning Ingrid var dotter till den svenske kungen Gustaf VI Adolf.

Deras mormor, kronprinsessan Margareta anlade tillsammans med Gustaf VI Adolf många av slottsparkens berömda rhododendronplanteringar och blomsterrabatter.

Fira med oss

Vi firar att slottet öppnat igen med ”Fest för slottet” den 5–9 juni. Det blir familjeaktiviteter, guidningar, inspirerande föreläsningar, allsång och mycket mer.

Du hittar programmet för ”Fest på slottet” här på Sofieros webbplats.

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.