Legionellabakterier har upptäckts på Simhallsbadet

Höjda halter av legionellabakterier har upptäckts på Simhallsbadet i Helsingborg. Bakterierna konstaterades genom ett rutinmässigt vattenprov i duscharna på badet. Badet har stängt tills problemet är åtgärdat.

Legionella är ett bakteriesläkte som kan växa i ledningar med stillastående vatten där temperaturen är mellan 18 och 45 grader. Bakterierna kan göra dig sjuk om du andas in dem genom små vattendroppar i luften, till exempel i duschar och bubbelpooler.

Badet är stängt

Actic som driver simhallsbadet på uppdrag av Helsingborgs stad, tog ett rutinmässigt vattenprov i duscharna på badet i början av oktober. Onsdag 25 oktober konstaterades en förhöjd halt av legionellabakterier i provet. Dagen efter stängde Actic bassängen och duscharna för besökare. Gymmet är fortsatt öppet. Helsingborgs stad, som är fastighetsägare arbetar för att åtgärda problemet. Badet kommer inte att öppna igen förrän godkända vattenprover har tagits.

Kan orsaka allvarlig lunginflammation

Det finns en risk att besökare som har duschat i simhallsbadets duschar kan ha utsatts för legionellabakterierna. I ovanliga fall kan legionella orsaka en allvarlig form av lunginflammation som kallas legionärssjuka. Sjukdomen drabbar främst äldre personer eller personer med nedsatt immunförsvar. Det tar ungefär fem sex dygn från att du blivit smittad tills du blir sjuk. Du kan få hög feber med influensaliknande symptom och lunginflammation.

Kontakta 1177 för rådgivning

Om du har besökt simhallsbadet den senaste tiden och har lunginflammationsliknande symptom, bör du kontakta 1177 för sjukvårdsrådgivning.

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 - 17.00

Torsdag: 08.00 - 18.00

Fredag: 08.00 - 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.