Ny smart gatubelysning i Påarp och Bårslöv – sparar energi och ger bättre ljus

Detta innehåll är äldre än 60 dagar.

I september börjar vi byta ut alla belysningsarmaturer i lyktstolparna i Påarp och Bårslöv. De båda samhällena blir först ut när belysningen i Helsingborg ska bli smartare. Det handlar dels om att ersätta nuvarande armaturer med smarta led-armaturer som är mer energieffektiva och har en längre livslängd. Men också om att vi utrustar armaturerna med ny teknik. Detta möjliggör ett nytt och effektivt styrsystem som i framtiden kan utrustas med sensorer och samla in data för en smartare stad.

Här kommer till exempel belysningen bytas ut för de boende i Påarp.

I Påarp och Bårslöv finns sammanlagt ungefär 1 360 lyktstolpar. Här finns även skolor, affärer, parker, mindre gator, större vägar, gång- och cykelvägar med mera. Det vill säga nästan allt som finns i Helsingborg fast i mindre skala. Det är just därför vi har valt att börja här när vi tar ett första steg mot smartare belysning i Helsingborg.

Led-belysning ska ge bättre ljus och spara energi

I ett första led blir gatubelysningen i Påarp och Bårslöv smartare genom att armaturerna utrustas med led-belysning som kan kommunicera trådlöst, ger bättre ljus och är mer kostnadseffektiva. Led-ljuskällorna beräknas spara cirka 70 procent energi genom högre effektivitet och smart ljusstyrning jämfört med nuvarande belysning.

Sett ur ett längre perspektiv kan vi skapa en testmiljö för ett nytt belysningsstyrsystem. När de nya armaturerna och styrsystemet är på plats kan vi testa i mindre skala, lära oss mer och utvärdera innan vi fortsätter att uppgradera belysningen i resten av Helsingborg.

Förbättrar belysningen och byter en del lyktstolpar

– Samtidigt som vi är ute och förbättrar belysningen passar vi på att komplettera med lite ny belysning på några platser. Vi byter även ut en del lyktstolpar som vi såg var i dåligt skick när vi gjorde så kallade dragtester på alla lyktstolpar i Bårslöv och Påarp under hösten 2021, säger Johan Reinholdz, projektledare på stadsbyggnadsförvaltningen  i Helsingborgs stad.

Så påverkas du

Arbetet med att uppgradera belysningen ska inte ska påverka dig som bor i Påarp eller Bårslöv i någon större utsträckning. Det kan dock hända att en gata eller ett mindre område emellanåt är helt släckt nattetid.

– Den nya belysningen kan märkas på så sätt att ljuset blir något vitare än tidigare. Du som bor i Påarp eller Bårslöv kanske även upplever ljuset som ljusare eftersom färgåtergivningen blir bättre än tidigare. Vi kommer även kunna rikta och koncentrera ljuset bättre mot gatorna och på så vis ”slösar” inte med ljuset samtidigt som vi undviker så kallade ”ljusföroreningar” med ibland störande och bländande ljus, säger Robin Östlin, projektledare på stadsbyggnadsförvaltningen. Helsingborgs stad.

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 - 17.00

Torsdag: 08.00 - 18.00

Fredag: 08.00 - 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.