Simhallsbadet öppnat efter legionellaprov

Detta innehåll är äldre än 60 dagar.

Simhallsbadet har åter öppnat duschar, bastu och bassäng för besökare. I slutet av oktober stängdes allt utom gymmet, efter att höjda halter av legionellabakterier konstaterats i ett vattenprov från duscharna. Badet öppnade igen den 30 november.

Actic som driver simhallsbadet på uppdrag av Helsingborgs stad, tog ett rutinmässigt vattenprov i duscharna på badet i början av oktober. Provsvaret visade en förhöjd halt av legionellabakterier i vattnet. Dagen efter stängde Actic bassängen och duscharna för besökare.

Öppnade 30 november

Duschar, bastu och bassäng öppnade igen den 30 november. Inför öppnandet har ledningarna i anläggningen spolats igenom med hett vatten. Nya vattenprover som visade på godkända halter av bakterier har även tagits.

Utrustning installerad

För att motverka tillväxt av legionellabakterier har desinfektionsutrusning installerats i anläggningen. Utrustningen gör att vattnet kan ha en speciell klorsmak i början, men det är inte farligt för besökare. Helsingborgs stad som ansvarar för fastigheten och driften fortsätter kontinuerlig att ta prover på vattnet i den ordinarie egenkontrollen.

Fakta: Legionella

Legionella är ett bakteriesläkte som kan växa i ledningar med stillastående vatten där temperaturen är mellan 18 och 45 grader. Bakterierna kan göra dig sjuk om du andas in dem genom små vattendroppar i luften, till exempel i duschar och bubbelpooler. I ovanliga fall kan legionella orsaka en allvarlig form av lunginflammation som kallas legionärssjuka. Sjukdomen drabbar främst äldre personer eller personer med nedsatt immunförsvar. Mer information om legionella finns hos 1177.

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 - 17.00

Torsdag: 08.00 - 18.00

Fredag: 08.00 - 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.