Akutboende för flyktingar i Rydebäck har stängt

Detta innehåll är äldre än 60 dagar.

Staden gjorde under mars om den nya idrottshallen i Rydebäck till ett tillfälligt akutboende för personer som sökte skydd undan kriget i Ukraina. Akutboendet stängde i månadsskiftet april-maj.

Bakgrunden var att Migrationsverket hade ett ansträngt läge med anledning av den uppkomna krisen. Behovet av boendeplatser är stort och därför har myndigheten bett landets kommuner om hjälp.

Rydebäcks sporthall

Den nya idrottshallen i Rydebäck ligger vägg i vägg med den gamla idrottshallen på Frösögatan 15, nära gamla Rydebäcksskolan. Den nya hallen blev ett tillfälligt evakueringsboende där de boende endast kommer att stanna i ett par dagar. Därefter kom de att flytta vidare till Migrationsverkets egna boenden.

Lokalen bemannas dygnet runt

Helsingborgs stad gick in och hjälpte Migrationsverket med mathållning och drift av boendet i Rydebäck. Lokalen var bemannad dygnet runt. Kommunen hade dessutom nära samverkan med Röda Korset.

– Behovet av boendeplatser är väldigt stort. Därför går vi in och hjälper Migrationsverket i det här läget, säger Jasmina Cacan, strategisk utvecklare inom migration och etablering på Helsingborgs stad.

Migrationsverkets huvudscenario var att 76 000 personer från Ukraina kommer att söka skydd i Sverige under första halvåret 2022, enligt en prognos från den 11 mars.

Totalt över 800 platser i Helsingborg

Utöver de 170 platserna i Rydebäck erbjöd Helsingborgs stad 72 sovplatser genom Helsingborgshem. Den 23 mars rapporterade staden in till Länsstyrelsen att det finns totalt 832 sovplatser i kommunen. 242 av dem var i kommunal regi.

– Resterande sovplatser är i privat regi fördelat på tre fastighetsägare. Kommunen förutsätter att om boendet ska användas kommer avtal tecknas mellan Migrationsverket och respektive fastighetsägare, säger Jasmina Cacan.

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.