Oljeläcka spårad till färjan Hamlet

Detta innehåll är äldre än 60 dagar.

Oljeskimmer har upptäckts på ytan i hamnbassängen vid Varvsbron flera tillfällen den senaste tiden. Nu har Öresundslinjen lokaliserat en läcka från färjan Hamlet, vilket betyder att källan till utsläppet i hamnbassängen vid Varvsbron kan ha hittats.

Det första oljeutsläppet upptäcktes den 19 december som ett skimmer på ytan i hamnbassängen vid Varvsbron. Efter det har flera liknande utsläpp upptäckts på samma plats. Miljöförvaltningen i Helsingborgs stad har utrett utsläppen i samarbete med Öresundslinjen, Helsingborgs hamn och andra myndigheter.

Hamlet tas ur drift

Öresundslinjen har flera gånger skickat ner dykare till sina färjor för att försöka spåra eventuella källor till utsläppen. Nu har färjebolaget lokaliserat ytterligare ett läckage från en av färjan Hamlets thrustrar där propellrarna sitter förankrade. Öresundslinjen har meddelat miljöförvaltningen att fyndet innebär att färjan tas ur drift tills läckan är tätad.

Tidigare upptäckte även Helsingborgs hamn ett läckage från ett rör på en av ramperna till färjorna som nu har åtgärdats.

Staden följer ärendet vidare

Miljöförvaltningen fortsätter att följa ärendet för att säkerställa att oljeutsläppen vid Varvsbron har hittats och åtgärdats. Besökare och närboende avråds fortsatt från bad i hamnbassängen. Eftersom oljan ligger på ytan ska musselodlingen i närheten inte påverkas av utsläppen.

– Vi har fortsatt dialog med Öresundslinjen och följer ärendet vidare. Men mycket tyder på att vi nu har hittat källan, säger Ulrika Franzon, miljöinspektör på miljöförvaltningen.

Oljeskimmer i vattnet vid Varvsbron i Helsingborg.
Olja på ytan vid Varvsbron i Helsingborg.

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.