Stadens brandingenjör tipsar hur vi kan undvika bränder i sommar

Detta innehåll är äldre än 60 dagar.

Det har varit härligt sommarväder en längre tid och det ser ut att hålla i sig. Eftersom det är så torrt ökar brandrisken. Det är därför viktigt att följa brandriskprognosen. Brandingenjör Jonas Nylén delar med sig av sina råd och tips. Var till exempel försiktig med hur du grillar, var du parkerar och att inte slänga fimpar utomhus.

Brandingenjör Jonas Nylén tipsar om att grilla säkert.
Brandingenjör Jonas Nylén tipsar om att grilla säkert.

När Räddningstjänsten gör brandriskprognoser så tar de hänsyn till ett flertal aspekter: marktorrhet, antändlighet, varaktighet och spridningsrisk. Detta översätts sedan i en skala. Just nu har Helsingborg det högsta värdet 5E, som innebär extremt hög brandrisk.

– När det är brandrisknivå 5E så innebär det att du själv har ett extra stort ansvar för att göra en egen bedömning. Bara för att det är tillåtet att grilla så är det kanske inte lämpligt. Vid 5E är det inte tillåtet att tända eld eller grilla i skog och mark. Det innebär att du inte ens får grilla på de av kommunen iordningställda grillplatserna i våra parker och grönområden. Det är dock inte förbjudet att grilla på din egen tomt. Det är lätt att tänka att nu har det kommit en liten skur så nu är det okej att grilla. Brandriskvärdet kan sänkas för en kort stund men när det är så här torrt så blir det lika torrt igen efter bara någon timme, säger Jonas Nylén som är brandingenjör på Räddningstjänsten Skåne Nordväst.

För att komma ner på normala brandrisknivåer över tid krävs rikliga nederbördsmängder.

Så grillar du säkert på din tomt

  • Grilla på behörigt avstånd från det som kan brinna som byggnader buskar träd och trädgårdsmöbler.
  • Du får bara grilla med el, gasol eller grillkol.
  • Kol och briketter kan glöda länge så var försiktig så att du inte slänger det i ett brännbart kärl som kan antändas. Låt kolen eller briketterna ligga kvar i grillen så att de självslocknar.
  • Grillen måste vara upphöjd frånmarken och placerad på icke brännbart underlag.
  • Dra fram vattenslangen, ha en brandsläckare tillgänglig eller en fylld vattenkanna så att du snabbt kan släcka om det behövs.

– Jag älskar själv att grilla och vanligtvis svarar jag att det viktigaste är att ha en riktigt fin köttbit. Men just nu så är det viktigaste att tänka på om jag verkligen kan grilla på ett säkert sätt? Är du osäker är det bättre att låta bli än att starta en brand. Jag upplever att allmänheten har en god förståelse för varför vi har eldningsförbud men ibland behöver vi bli påminda om vad som gäller, säger Jonas Nylén

Så gör du om du ser någon som bryter mot eldningsförbudet

Förutom Räddningstjänsten har Polisen, stadens ordningsvakter på Bevakningstruppen och stadens trygghetsvärdar fokus på de som bryter mot eldningsförbudet.

– Det bästa är att på ett lugnt och sakligt sätt ställa frågan om de känner till att det är eldningsförbud. Ofta så är det personer som inte känner till det. Om du blir bemött på ett otrevligt sätt så gå därifrån. Du kan även ringa till polisen på 114 114. Om det finns en stor risk att elden sprider sig kan du ringa 112, säger Jonas Nylén.

Fler tips från Jonas

– För dig som röker är det viktigt att inte slänga fimpar utomhus. Under sommaren får vi till exempel många larm om bränder i mittremsan på motorvägen. Det är sannolikt någon som har kastat ut en cigarettfimp genom fönstret. Vad personen inte tänker på är att en brand i mittremsan kan innebära att vi behöver stänga av trafiken i en timme. Det innebär inte bara en ökad risk för trafikolyckor och förseningar utan bli även en stor kostnad för samhället, säger Jonas Nylén.

Förutom att undvika arbeten med öppen låga eller som kan ge gnistor så behöver du även tänka på var du parkerar. Under sommaren finns det ibland tillfälliga parkeringar på en stubbåker eller en gräsmatta. En varm katalysator under en bil kan ha en temperatur på 700–800 grader C. Torrt gräs och trä har en termisk tändpunkt på 300–350 grader C.

– Tänk på att du kan ställas till svars och bli straffad om du orsakar en brand på grund av oaktsamhet, säger Jonas Nylén.

Håll koll på brandriskprognosen

Se aktuell brandriskprognos och läs mer vad som gäller på Räddningstjänstens webbplats. 

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.