Unga hbtq-personer blev utsatta för hot och trakasserier under Helsingborg Pride

Detta innehåll är äldre än 60 dagar.

På väg till lördagens Pridetåg utsattes ungdomar för hot och verbala påhopp. Helsingborgs stad har polisanmält händelserna.

Det var under en aktivitet med stadens verksamhet Ung HBTQ/HBG som ungdomar utsattes. Under den 20 minuter långa promenaden från Stadsparken till Gröningen, där Pridetåget skulle avgå, fick gruppen ta emot flera hot och glåpord. I gruppen deltog även personal från Ung HBTQ/HBG. Staden har polisanmält händelserna.

– Vi ser allvarligt på det som inträffat och har anmält det som fall av hatbrott. Vi kommer även anmäla det inträffade som en arbetsskada, en så kallad Stella-anmälan. Vi har erbjudit stödsamtal till personalen och verksamheten har haft extraöppet för ungdomarna i veckan, säger tf. fritidschef Anders Bengtsson i Helsingborg.

Ung HBTQ/HBG Ung HBTQ/HBG är en mötesplats i Helsingborg för ungdomar mellan 13 och 25 år som identifierar sig som hbtqia+, eller som funderar över sin sexualitet eller könsidentitet. Verksamheten är en del av Fritid Helsingborg.

Hbtqi-personer utsätts gång på gång för hot och trakasserier. På många håll i världen inskränks hbtqi-personers rättigheter och även i Sverige ser vi ökade negativa tendenser. Folkhälsostatistiken visar att livsvillkoren är sämre för hbtqi -personer i jämförelse med övriga befolkningen, exempelvis mår unga transpersoner sämre och känner sig mer otrygga än genomsnittet i Helsingborg. Detta framkommer bland annat i rapporten Nulägesanalys om barn och ungas hälsa i Helsingborg och i Minoritetsrapporten som Helsingborgs stad beställde 2022.

– Helsingborgs stads styrdokument Plan för lika möjligheter pekar ut riktningen för stadens arbete mot diskriminering och för lika möjligheter och rättigheter. Staden måste ta sig an utmaningarna om skillnader i livsvillkor och göra allt vi kan för att motverka otrygghet, kränkningar och diskriminering. Vi ska stå upp för medmänsklighet, jämlikhet, öppenhet och respekt, säger Mikael Kipowski, utvecklingsdirektör i Helsingborg.

Plan för lika möjligheter

Plan för lika möjligheter är Helsingborgs stads verktyg i arbetet mot diskriminering och för mänskliga rättigheter. Den innehåller konkreta åtgärder och utgår från stadens livskvalitetsprogram som är stadens styrdokument för hållbar utveckling.

Länkar

Ung HBTQ/HBG webbsida: helsingborg.se/uppleva-och-gora/ung-fritid/ung-hbtq-hbg 

Ung HBTQ/HBG Instagramkonto: instagram.com/ung_hbtq.

För mer information kontakta:

Anders Bengtsson, t.f fritidschef i Helsingborg
Tel: 042-10 54 04. E-post: anders.bengtsson@helsingborg.se

Mikael Kipowski, utvecklingsdirektör i Helsingborg
Tel: 0733- 42 74 90. E-post: mikael.kipowski@helsingborg.se

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 - 17.00

Torsdag: 08.00 - 18.00

Fredag: 08.00 - 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.