Vi får ett nytt badhus i Oceanhamnen – så kan det komma att se ut

Detta innehåll är äldre än 60 dagar.

Nu är det klart att Niveau+ förslag har vunnit arkitekttävlingen och ska gestalta Oceanbadet, det nya badhuset i Helsingborg.

Så planeras Oceanbadet se ut

Staden växer och helsingborgarna har länge efterfrågat ett aktivitets- och familjebad. Det finns ett högt besökstryck på befintliga sim- och badanläggningar. Samtidigt behöver föreningslivet en ny tävlingsbassäng som är godkänd för tävlingar på SM-nivå.

– Det känns fantastiskt bra att vi nu tar ännu ett steg närmare ett nytt badhus. Det föreslagna Oceanbadet är ett aktivitets- och familjebad, en attraktiv plats för vattensport, motion, nöje och rekreation. Det blir ett bad som tillvaratar platsens unika förutsättningar och bidrar med nya kvaliteter till Helsingborg, säger Christian Orsing (M), kommunstyrelsens ordförande.

Om tävlingen

Staden har anordnat tävlingen tillsammans med Sveriges Arkitekter som har lång erfarenhet av olika typer av arkitekttävlingar. Efter en prekvalificeringsprocess där ett 30-tal företag deltog bjöds fem olika team av arkitektkontor in att delta i tävlingen anonymt.

– Genom att tävla får flera arkitekter eller team arbeta på lika villkor med samma uppgift, i konkurrens om ett uppdrag. Det är ett bra sätt att få många kvalificerade lösningar på hur ett badhus kan se ut och byggas på bästa sätt. Det var oerhört hög nivå på samtliga bidrag, men till slut så enades vi om en vinnare, säger Anna Möller, stadsbyggnadsdirektör och ordförande i tävlingsjuryn.

Planen är att badhuset ska vara klart 2027

Intentionen är att helsingborgarna ska få ett nytt badhus under 2027. Fram till dess är det en process i flera steg. Det kommer fattas politiska beslut om investeringen och tas fram en detaljplan för området. Det vinnande förslaget kommer också att bearbetas på olika sätt.

– Stadens nya badhus kommer att bli ett attraktivt besöksmål för såväl helsingborgare som turister. Det ger oss också möjlighet att öka simkunnigheten för våra barn och att vi får ett välbehövligt rekreationsbad. Om allt går enligt plan så räknar vi med att kunna hälsa besökarna välkomna till Oceanbadet före julen 2027, säger Jan Björklund (S), vice ordförande i kommunstyrelsen i Helsingborg.

Ur juryns motivering:

”Niveau+ är en byggnad som är mycket stark i sin karaktär som kommer att stärka Helsingborg som resmål. Detta kan bli en mycket välfungerande, attraktiv och spännande badanläggning. Byggnaden är i tegel, som är så typiskt för Helsingborg och invändigt finns många vackra och funktionella rum. Byggnaden kommer att fungera utmärkt för såväl motionssimmaren som barnfamiljer och vid stora simtävlingar.”

Så kommer Oceanbadet se ut

Den här delen av hemsidan visar innehåll från YouTube. Genom att fortsätta godkänner du GDPR och Sekretesspolicyn.

Se hur badet kan se ut i en animation på Youtube.

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 - 17.00

Torsdag: 08.00 - 18.00

Fredag: 08.00 - 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.