Helsingborgs transformationsarena 25 juni i Almedalen
Tillsammans för framtidens städer
Klimatomställningen, det ökade utanförskapet och den snabba teknologiska utvecklingen är vår tids stora uppgifter som vi måste lösa tillsammans. I Helsingborg har vi gjort en hel del för att möta dessa utmaningar och öka livskvaliteten för dom som lever i, verkar och besöker vår älskade stad. Men vi har bara börjat. För att tänka nytt skapar vi nu en transformationsarena där vi bygger ett gemensamt vi med er som vill driva förändring.
Tillsammans bygger vi framtidens städer.
Vi ses i Almedalen!
Intensiva dagar i Almedalen
Den gröna
transformationen
Klimatfrågan är en av vår tids viktigaste utmaningar och Helsingborg ska vara klimatneutralt till 2030. Vår förmåga att ställa om och göra skillnad kommer att vara avgörande, inte bara här och nu utan även för kommande generationer.
Den teknologiska
transformationen
Den allt snabbare teknikutvecklingen påverkar hur vi lever, arbetar och samspelar med varandra. Vi ska ta tillvara på teknikens möjligheter och våga utmana befintliga strukturer och beteenden – med människans bästa i centrum.
Den sociala
transformationen
Vi är och ska vara möjliggörare för våra invånare att bli stärkta och inbjudna att forma både sina egna liv och den framtid vi skapar tillsammans. Genom att främja entreprenörskap och samarbeten bidrar vi till en stad i tillväxt och hållbar utveckling.
Helsingborgs program 2024
Ämne: Hållbarhet, Digitalisering
Arrangör: Helsingborgs stad
Beskrivning av samhällsfrågan:
Hur bygger vi framtidens städer så att de levererar högkvalitativ och effektiv välfärd, främjar innovation och är nav i klimatomställningen? Hur skapar vi platser där människor känner hög delaktighet och livskvalitet? Vad krävs för att vi ska lyckas med de avgörande samhällstransformationerna?
Utökad information om evenemanget:
Samhället står inför enorma utmaningar; klimatomställningen, det ökande utanförskapet och den nästan ofattbart snabba teknologiska utvecklingen är vår tids stora uppgifter som vi måste lösa tillsammans. Men hur? Tydligt är att framtidens framgångsrika städer kommer bygga på dess förmåga att transformeras med samhällets förändringar. Därför behöver vi inse att det som tagit oss hit inte kommer ta oss framåt. Vi behöver tänka om i grunden hur vi organiserar välfärden och hur vi bygger våra samhällen. För att lyckas med utmaningar kopplade till det osäkra omvärldsläget, lågkonjunkturen och skrikande behov i välfärden skapar vi nu en plats där vi kan jobba gemensamt, hitta lösningarna och bygga ett gemensamt ”vi” med alla som vill driva förändring. Under dagens första evenemang i Helsingborgs Transformationsträdgård kommer vi tillsammans ta oss an de tre samhällstransformationerna (den gröna, sociala och teknologiska) som vi tror krävs för att bygga framtidens städer.
Medverkande:
Carina Leffler, Stadsdirektör, Helsingborgs stad
Malin Aronsson, Stadsdirektör, Kungsbacka kommun
Helene Hellmark Knutsson, Landshövding, Västerbottens Län
Peter Kurzwell, Head of Operations, AI Sweden
Tobias Eke Vestergren, Moderator
Ämne: Klimat/miljö, Digitalisering
Arrangör: Helsingborgs stad
Beskrivning av samhällsfrågan:
Städer, som står för 70% av utsläppen, står i den främsta linjen i klimatomställningen. Den gröna omställningens komplexitet gör att behovet av att arbeta systematiskt är avgörande för att leva upp till Parisavtalet och för att öka tempot.
Utökad information om evenemanget:
Tempot i omställningen måste öka kraftigt för att nå klimatmålen både på lokal och global nivå. Hur arbetar städer tillsammans för att accelerera hastigheten i omställningen? Hur tar städer sitt ansvar i att leda den gröna omställningen genom gemensamma insatser? Och hur kan städer öka takten ytterligare genom att förenkla uppskalningen av den gröna tekniker som krävs för att nå klimatmålen? Under samtalet kommer de här frågorna kommer att diskuteras tillsammans med ledande företrädare från städer, lösningsleverantörer och akademi. Välkommen till en spännande och insiktsfull diskussion om hur svenska städer kan bli ledande exempel i världen på vikten av samarbete inom den globala klimatomställningen.
Medverkande:
Anna Möller, Stadsbyggnadsdirektör, Helsingborgs stad
Christopher Laurell, VP Strategic Initiatives, Climateview
Daniel Dersén, VP Growth, Internetstiftelsen
Per-Olof Arnäs, Generalsekreterare, Game Changing Alliance
Charlotte Brynielsson, Programledning, Viable Cities
Karolina Ekelöw, Moderator
Ämne: Hållbarhet, Integration/mångfald
Arrangör: Helsingborgshem och Helsingborgs stad
Beskrivning av samhällsfrågan:
I Sverige finns 59 utsatta områden. Ofta är det gamla miljonprogramsstadsdelar som halkat efter och blivit grogrund för utanförskap. Utmaningen finns i hela Sverige. Hur kan vi göra dessa områden attraktiva igen? Finns det goda exempel att inspireras av? Går det ens att vända utvecklingen?
Utökad information om evenemanget:
En femtedel av bostadsbeståndet i Sverige byggdes under det så kallade miljonprogrammet mellan 1965 och 1974. Idag bor två miljoner människor i dessa hus.
Områdena betraktades som moderna när de byggdes och innebar bättre boendestandard än tidigare. Men många miljonprogramsområden fick snabbt dåligt rykte. Växande sociala problem och kritik mot områdenas utformning ledde till att attraktiviteten minskade.
Städer runt om i landet har i decennier diskuterat vad som bör göras för att vända den negativa utvecklingen. Förslag har omfattat allt från att behålla områdena helt intakta till att riva alltihop och bygga nytt.
På Drottninghög i Helsingborg sker förändringarna i dialog med invånarna och med ambitionen att de som vill ska kunna bo kvar. Målet är att Drottninghög ska bli som en genomsnittlig stadsdel i Helsingborg, ett arbete som bedöms ta 25 år och har nått knappt halvvägs. I Göteborg pågår sedan många år ett förändringsarbete där bland annat arbetsmarknadsinsatser och nya arbetssätt står i fokus. I Uppsala jobbar man metodiskt med kundnöjdhet och trygghetsfrågor som viktiga delar i utvecklingsarbetet.
Vilka är framgångsfaktorerna och vilka är fallgroparna? Vad kan vi lära av varandra? Hur gör vi för att komma hela vägen i mål?
Medverkande:
Jonas Hansson, vd Helsingborgshem
Terje Johansson, vd och koncernchef Framtiden Göteborg
Mattias Tegefjord, vd Uppsalahem
Carina Leffler, stadsdirektör Helsingborgs stad
Moderator
P-O Gunnarsson, Ordförande Helsingborgshem
Ämne: Innovation, Digitalisering
Arrangör: Helsingborgs stad
Beskrivning av samhällsfrågan:
AI har ett växande inflytande i den privata sektorn men hur säkerställer vi att hela den offentliga sektorn hänger med och att vi får till viktiga tillämpningar inom service till medborgare, beslutsstöd och förenklad administration. AI är ett område med stor potential att förbättra samhället.
Medverkande:
Rebecka Lönnroth, Head of AI Adoption Public Sector, AI Sweden
Henrik Palmblad-Wennergren, Digitaliseringsdirektör, Nacka Kommun
Sofia Avdeitchikova, Ledningsstrateg, Sveriges Kommuner och Regioner
Marcus Matteby, It-direktör, Sundsvalls kommun
Jenica Andersson, Affärsområdeschef Enterprise Public Sector, Microsoft
Emma Carlström, Moderator
Ämne: Säkerhet/försvar, Infrastruktur/kommunikationer
Arrangör: Helsingborgs stad och Öresundskraft
Beskrivning av samhällsfrågan:
Helsingborg är det ledande logistiknavet i Sverige och vill samla olika samhällsaktörer för att börja diskutera frågor kring försörjningskapacitet vi idag inte har svar på. Vilka är egentligen de största utmaningarna när krisen kommer? Hur förberedda är vi? Och vad behöver vi göra mer?
Utökad information om evenemanget:
I en orolig omvärld är frågor om försörjningskapacitet, uthållighet och redundans helt centrala för alla delar av det svenska samhället; inte minst städer och kommuner. Rent krasst finns ingen strategi för hur vi ska föda, värma och underhålla svenska folket i händelse av kris eller krig. I detta läge har en rad samhällsaktörer en mycket viktig, delvis ny, roll att fylla. Stora krav ställs på bättre beredskap, ansvarsfördelning, samordning och samverkan mellan offentliga och privata aktörer, kommuner och regioner. Lyckas vi inte kommer framtida kriser få katastrofala konsekvenser.
Medverkande:
Christian Orsing, Kommunstyrelsens ordförande, Helsingborgs stad
Anders Östlund, VD, Öresundskraft
Charlotte Petri Gornitzka, Generaldirektör, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap
Anna Lindh Wikblad, Kommundirektör, Luleå Kommun
Emma Carlström, Moderator
Ämne: Innovation, Forskning
Arrangör: Helsingborgs stad
Beskrivning av samhällsfrågan:
Forskning, tvärsektoriella samarbeten och innovation krävs för att lösa våra stora samhällsproblem. Därför satsar det offentliga miljarder varje år på innovation. Hur säkerställer vi att de här satsningarna inte blir trendiga tomtebloss utan får reell effekt? Vad krävs för att lyckas – på riktigt?
Utökad information om evenemanget:
Innovation är nödvändigt för att utveckla en smartare välfärd och klara klimatomställningen. Det är därför många av Sveriges städer satsar på innovation i olika former. Många är de hubbar, innovationsdistrikt, science parks och inkubatorer som varje år får miljarder i stöd från kommuner, regioner och myndigheter. Men den offentliga sektorn kan inte ensamt möta utmaningarna. Det krävs samarbete över gränserna och mellan olika aktörer – inte minst det privata näringslivet – och det finns ibland utmaningar med att få näringslivet på kroken. Hur säkerställer vi egentligen att Sveriges städers satsningar på innovation får reella effekter? Hur kan innovation bidra till stadens attraktivitet och skapa nya kunskapsintensiva arbetstillfällen? Under seminariet diskuterar vi vägen till framgång med några av de mest lyckade svenska exemplen på partnerskap för innovation, där det offentliga går hand i hand med näringsliv och akademi och utvecklar lösningar som förändrar samhället till det bättre.
Medverkande:
Maria Oscott, tf VD, Lindholmen Science Park
Magnus Nilsson, Sektionschef för LU FSI (Forskning, Samverkan & Innovation) , Lunds Universitet
Lisa Olsson, Innovations- och transformationsdirektö, Helsingborgs stad
Andreas Ivarsson, vice VD, Wihlborgs
Tobias Eke Vestergren, moderator
Jonas Michanek, Director Incubation Development, Swedish Incubators & Science Parks
Ämne: Säkerhet/försvar
Arrangör: Helsingborgs stad
Beskrivning av samhällsfrågan:
Gängbrottsligheten är systemhotande. Avgörande för att lyckas med att stävja utvecklingen är att krossa den kriminella ekonomin. Vilken roll har svenska städer i detta brottsförebyggande arbete? Hur kan städer kroka arm med Polisen och andra myndigheter?
Medverkande:
Petra Lundh, Rikspolischef, Polisen
Christian Orsing, Kommunstyrelseordförande, Helsingborgs stad
Sofia Larsen, VD, Svensk Handel
Magnus Lindgren, Generalsekreterare, Tryggare Sverige
Vill du också driva förändring?
Genom smarta samarbeten och lösningar är allt möjligt. Välkommen till en transformationsarena fylld av seminarier, samtal, debatter, workshops och idégenerering. Du träffar oss på plats under Almedalsveckan men kontakta oss gärna redan nu och låt samtalet börja.
Vi ses i Almedalen!
Carina Leffler | Stadsdirektör
Offentlig sektor står inför den största utmaningen i modern tid. Klimatet, ny teknik och den sociala sammanhållningen i samhället behöver stå i fokus. För att lyckas behöver vi utveckla nya lösningar och bygga nya partnerskap, för vi vet att det som har tagit oss hit inte kommer att räcka för att ta oss in i framtiden. Vi vet också att vi inte kommer att klara att svara upp mot samhällsutmaningarna utan att offentlig sektor tar ledarskap och vågar ha högt ställda ambitioner. Jag medverkar gärna i samtal om att leda för transformation, och om hur vi säkerställer både genomförandekraft och effektivitet för förändring.
Parallellt rustar Sverige upp totalförsvaret från historiskt låga nivåer, en kraftsamling som ställer krav på gemensamma insatser från både offentliga och privata aktörer. Jag delar gärna med mig av erfarenheter och perspektiv från Helsingborgs arbete i att bygga ett motståndskraftigt samhälle.
E-post: david.nordling2@helsingborg.se
Anna Möller | Stadsbyggnadsdirektör
Helsingborg har genomfört flera spännande stadsutvecklingsprojekt och har många fler framför sig. En viktig aspekt när vi utvecklar staden är att involvera helsingborgarna i sin stad. Genom delaktighet, medskapande och ökad stolthet är vi övertygade om att vi får en tryggare och mer omtänksam stad.
Vi arbetar målmedvetet med innovation för att utveckla hur vi tar hand om staden på ett smartare sätt men också hur vi kan utveckla vår egen verksamhet och ledning. Till detta har vi satt upp höga mål på klimatområdet: vi ska vara klimatneutrala 2030 och vi ska anpassa oss till ett förändrat klimat. I det arbetet har stadsbyggnadsfrågor en stor roll.
Jag deltar gärna i samtal om stadsutveckling, klimatanpassning och hur vi kan samverka med andra för en tryggare, attraktivare och mer innovativ stad.
E-post: anna.moller@helsingborg.se
Lisa Olsson | Innovation och Transformationsdirektör
Helsingborg satsar långsiktigt på att utveckla kultur, struktur och förmåga för att driva innovations- och transformationsarbete. Jag delar gärna erfarenheter, både kring framgångar och kring misslyckanden. På plats under Almedalsveckan vill jag också gärna delta i samtal om hur vi skapar bästa möjliga förutsättningar för städer att fungera som testbädd/möjliggöra testmiljöer och hur vi kan skapa än bättre förutsättningar för breda partnerskap mellan stad och näringsliv, civilsamhälle, akademin och andra förändringsaktörer för att kunna driva gemensamt transformationsarbete inom social, grön och teknologisk transformation. Andra frågor som jag gärna diskuterar är hur vi får till fler AI-tillämpningar i offentlig sektor och hur vi får till fler breda uppskalningar inom hållbar stadsutveckling och välfärdsinnovation.
E-post: lisa.olsson@helsingborg.se
Mikael Kipowski | Utvecklingsdirektör
Helsingborgs stad ligger i framkant i utvecklingen av hur vi kan leda och organisera framtidens städer. Men för att vi ska lyckas krävs att flera olika aktörer samarbetar, inte bara städer emellan, utan också med andra samarbetspartners. Nu söker vi samarbete med alla som kan och vill vara med på resan.
Som utvecklingsdirektör i Helsingborgs stad har jag ett ansvar för stadens större övergripande projekt inom stadsutveckling, hållbarhet, livskvalitet, infrastruktur, trygghet, säkerhet och mark- och exploateringsfrågor. Alla projekt har sina särskilda förutsättningar, vilket syns särskilt i några av stadens stora stadsutvecklingsprojekt Östra Ramlösa, H+/Gåsebäck och Drottninghög.
I Almedalen talar jag gärna om hur vi ska leda och organisera framtidens städer och stadsutveckling.
E-post: mikael.kipowski@helsingborg.se
Maria Norrby | Arbetsmarknadsdirektör
Helsingborg har länge drivit frågor som rör kompetensförsörjning och jobbat för att utveckla hållbara lösningar för framtiden. Detta eftersom svenska städer står inför flera stora utmaningar, särskilt när det gäller att locka kompetenser, talanger och kapital, i en hårdnande internationell konkurrens. Efter flera år som arbetsmarknadsdirektör i staden är mitt intresse för arbetsmarknadsfrågorna starkt och jag är särskilt intresserad av att delta i samtal om kommunernas roll i arbetsmarknadspolitiken, vuxenutbildningens utmaningar och möjligheter samt kompetensförsörjningsfrågor.
Jag har nu en ny, mer stadsövergripande roll med ansvar för samordning av centrala funktioner. Därför är jag också nyfiken på sammanhang som fokuserar på styrmekanismer och utveckling. Detta är områden där Helsingborg ligger långt framme, exempelvis vad gäller tillitsbaserad styrning. Jag delar gärna med mig av mina erfarenheter och insikter i panelsamtal, seminarier och debatter
E-post: maria.norrby@helsingborg.se
Mats Hallberg | Kulturdirektör
Kulturpolitiken har betydelse för och är en kraft i välfärdsbyggets alla olika delar. Hur väl konsten och kulturen kan utvecklas, är avhängigt möjligheterna till samspel och samverkan med övriga samhällssektorer. Med bred och mångårig chefs- och ledarerfarenhet från strategiskt arbete inom olika politikområden samtalar jag gärna om kulturens betydelse för regional och kommunal utveckling. Kulturella och kreativa branscher gärna kopplat till stadsutveckling ligger mig särskilt varmt om hjärtat.
E-post: mats.hallberg@helsingborg.se
Henrik Frindberg | Miljödirektör
Städer står inför flera stora framtidsutmaningar där ekonomi, teknik, sociala frågor och klimat kommer att vara centrala. Helsingborg är en av Europas klimatneutrala städer till 2030. Vi vill vara med och visa vägen genom att vara en möjliggörare när vi ska ta våra klimatkliv för att nå klimatneutralitet. Hur gör vi detta tillsammans med våra invånare, verksamheter och industrin på smartaste sätt.
Jag medverkar gärna i samtal kring hur vi som engagerade städer kan samarbeta på vår väg mot klimatneutralitet.
E-post: henrik.frindberg@helsingborg.se
Alexandra Werder Hallonkvist | Enhetschef Tillväxt
Helsingborg är en ledande stad inom innovation och hållbarhet, med Sveriges bästa logistikläge och en stark position inom framtidens handel. Som tillväxtchef är jag intresserad av att diskutera investeringsfrämjande, entreprenörskap, partnerskap och innovationssamarbeten. Jag är särskilt engagerad i vårt nya Helsingborg Innovation District, möjligheterna för hållbar tillväxt, den gröna omställningen genom Helsingborgsdeklarationen för en smart och hållbar logistiknod genom partnerskap med näringslivet och akademin.
E-post: alexandra.werderhallonkvist@helsingborg.se
Jonas Berg | Säkerhetschef
Helsingborgs stad har länge haft en hög ambition i arbetet med trygghet och säkerhet. Nu ser vi glädjande förbättringar inom flera områden men arbetet behöver fortsätta. Det behöver vara uthålligt, kunskapsbaserat och integreras med övrig samhällsutveckling.
Under nästa mandatperiod börjar uppbyggnaden av framtidens totalförsvar på allvar. Därför vill jag gärna prata om hur vi i det nya civila försvaret bäst krokar arm med det lokala näringslivet och hur vi kan få kommunens tillväxtfrågor att gifta sig med lokala och nationella beredskapsbehov.
Jag funderar även på hur framtidens kommunala trygghetsarbete kommer se ut. Kommer de kommunala ordningsvakterna utvecklas till den nya lokalpolisen med alla dess befogenheter och hur kan kommunernas brottsförebyggande arbete släppas in fullt ut i det myndighetsgemensamma arbetet mot organiserad brottslighet?
E-post: jonas.berg@helsingborg.se
Angelica Nilsson | Enhetschef samhälle och infrastruktur
Helsingborg är ett transport-och logistiknav med komplex infrastruktur som behöver fungera ur ett nationellt och europeiskt perspektiv. Samtidigt är stadens utveckling till stor del beroende av hur väl vi lyckas skapa god tillgänglighet för invånare, företag och besökare. Ambitionen om att bli en klimatneutral stad 2030 ställer krav på stora förändringar i snabb takt. Som kommun behöver vi ta oss an ny kunskap, nya roller och otraditionella samarbeten för att driva på utvecklingen. Samtidigt är det viktigt att våra invånare inte lämnas utanför i omställningen. Jag samtalar gärna om hur vi samhällsaktörer tillsammans kan skapa gemensamt driv framåt kring omställningen och hur vi kan få till ökade investeringar i samhällsviktiga infrastrukturprojekt.
E-post: angelica.nilsson@helsingborg.se
David Nordling | Ledningsstrateg
Som ledningsstrateg hos stadsdirektören har jag ett möjliggörande uppdrag för hela staden, inte minst när det kommer till att bidra till genomförandekraft i stadens utvecklingsfrågor. Jag deltar gärna i samtal kring organisation, ledning och styrning i offentlig verksamhet och om hur vi kan bygga systematisk kapacitet för förändring. I egenskap av ung ledare samtalar jag också gärna om hur vi kan locka fler unga till kommunal och offentlig sektor.
E-post: david.nordling2@helsingborg.se
Kontakta oss
Göran Skoglund | Presschef
E-post: goran.skoglund2@helsingborg.se
Caroline Nilsson | Projektledare
E-post: caroline.nilsson@helsingborg.se
Åsa Bjering | Projektledare
E-post: asa.bjering@helsingborg.se