Profiler på Råå Södra skola

Från årskurs 5 får eleverna möjlighet att välja ett profilämne som följer dem genom åren. Eleverna kan välja mellan idrott, musik och media. Det profilämne eleven väljer har man på Högastensskolan. Högastensskolan har behöriga pedagoger i alla profilämnen och ändamålsenliga lokaler såsom musiksal, idrottshall och ett modernt mediatek.

Du läser dina profiler på Högastensskolan

I årskurserna 5 och 6 kan du välja mellan idrott, musik, bild och media. Från och med årskurs 7 är antalet profiler fler och du ges möjlighet att varje termin välja om din profil och prova på något nytt.

Inga av skolans profiler kräver några förkunskaper, har du bara intresset och en positiv inställning så är du välkommen att fördjupa dig i just den profil som passar dig.

Bild, form och design

Om du är intresserad och vill lära dig mer om färg, form, design och olika tekniker så är bildprofilen något för dig.

Här utgår vi från era intressen när vi planerar och genomför olika arbeten. Studiebesök och workshops i olika tekniker förekommer varje termin utifrån önskemål. Vi har ofta Skapande skola-projekt, vilket ger dig möjlighet att prova olika tekniker och även upplevelser inom området. Projekten har varit bland annat graffiti, skulptur och lera, museum med workshop, Wanås skulpturpark och studiebesök.

Varje termin anordnar vi olika tävlingar som är frivilliga. Det kan till exempel handla om ”den läskigaste bilden” med Halloween-tema eller att designa originella sneakers.

Vi har tillgång till mycket material i vår välutrustade bildsal och du får fritt välja att skapa utifrån intresse inom ämnet.

Vill du ser mer kan du gå in på vårt instagramkonto @bildhogasten och på TikTok @bildhogasten

E-sport

Gillar du att spela datorspel? Vill du bli en bättre gamer? Eller drömmer du om att bli e-sportsproffs?

På e-sportsprofilen får du möjlighet att utveckla olika förmågor inom spel, som kommunikation, lagspel och olika spelstrategier. Elever från årskurs 7, 8 och 9 bildar lag årskursvis och tränar tillsammans med en lärare och en e-sportscoach. Vi håller till i Tryckeriets lokaler och bussen tar oss fram och tillbaka från skolan. Spel du kan välja mellan är CS:GO, Valorant, League of Legends, Fortnite, PUBG och Apex. Game on!

Hantverk

För dig som gillar att skapa med händerna, få utlopp för sin kreativitet och bli duktig inom olika hantverkstekniker är hantverksprofilen ett perfekt val.

Du kan välja mellan trä- och metallhantverk och textilhantverk. På hantverksprofilen får du prova på en mängd olika tekniker som du inte hinner med under en vanlig slöjdlektion. Du kan också välja att fördjupa dig i en viss teknik och utveckla dig inom denna.

Syftet med trä- och metallhantverksprofilen är att ge eleverna en större trygghet när det gäller att kunna hantera olika verktyg och maskiner och att lära känna olika sorters material och dess begränsningar. Bara fantasin sätter gränser.

Gemensamt för både textil- och trä och metallhantverksprofilerna är att undervisningen formas utifrån elevernas egna intressen och det är viktigt att eleverna får möjlighet att tänka fritt och kreativt. För den som ändå vill ha lite vägledning finns det en mängd böcker, youtube-klipp och uppslag varifrån eleverna kan inhämta inspiration och idéer till sina projekt.

I slöjdsalarna hänger dessutom elevernas färdiggjorda alster, som kan fungera som inspiration för deras kompisar. Hantverkssalarna ligger i anslutning till varandra och är välutrustade med alla redskap man kan tänkas behöva för sitt hantverk.

Idrott

Idrott är ett perfekt val för dig som älskar idrott och som skulle vilja ha mer möjlighet att fördjupa dig i olika former av idrott. Välj mellan fyra olika inriktningar.

Idrott – allmän
Tycker du väldigt mycket om idrott och vill utöva blandade idrotter, spel och lekar? I så fall är idrottsprofilen med allmän inriktning något för dig! Här blandas olika aktiviteter med rörelseglädje och gruppens önskemål och intresse i centrum.

Fotboll

Har du en fruktad högerfot? Kanske grym på att rädda bollar? Eller tycker du, som många andra, att fotboll är det roligaste som finns? Välj då denna profil och ge dig själv chansen att tillsammans med andra elever spela och träna fotboll.

Gym

Är du intresserad av gymträning och vill lära dig mer om hur man ska planera och träna på ett effektivt och säkert sätt bland hantlar och maskiner? I samarbete med Råå Puls erbjuder vi dig i åk 8 och åk 9 att nyttja deras lokaler och i mindre grupp få mer kunskap och hjälp med din träning på gymmet.

Padel

Har du också drabbats av den padel-feber som just nu sveper över Sverige? I samarbete med Padel Crew har du möjlighet att få träna och utveckla dina slag och ditt spel ihop med kompisar, men också med inhyrda tränare som är experter inom denna populära racketsport.

Media

På mediaprofilen sätter vi ditt intresse för det digitala i centrum. Det kan handla om att göra något kreativt med din iPad eller fördjupa dig i att programmera i Python. Här finns också möjlighet att teckna digitalt med hjälp av iPads och Apple Pencils.Vi försöker att tillgodose alla önskemål på mediaprofilen.

Eleverna driver till exempel en podcast för skolan, Högastenspodden, där vi berättar om vår skola och vad som händer här. På profiltiden kan du bidra till att fylla podden med innehåll, redigera olika programpunkter eller göra en signaturmelodi till det aktuella podavsnittet.

Musik

Älskar du musik? Vill du lära dig spela din favoritmusik? Eller testa på ett instrument som du alltid önskat lära dig? Eller vill du kanske bara bättra på din musikkunskap lite? Då är musikprofilen något för dig.

Här har du möjlighet att utveckla dina förmågor inom musikens olika områden och är själv med i processen att ta fram material. Eleverna på musikprofilen är med och tar fram förslag på musik som ni ska spela med målet att spela upp för publik.

Från årskurs 7 har du möjlighet att välja mellan två inriktningar: Musik ensemble och Musik allmän. Musik ensemble innebär att vi övar på det som behövs för ett lyckat framträdande, bland annat samspel, scennärvaro och ljudteknik. På Musik allmän arbetar eleven enskilt utifrån egna mål med fokus på utveckling. Målet kan då vara att skapa musik, utveckla sina kunskaper inom gehörs- och musiklära, arbeta med musikproduktion, fördjupa sina kunskaper i sitt favoritinstrument eller lära sig bemästra ett helt nytt. Eller kanske något helt annat? Lektionsinnehållet och målet skapas av dig i samråd med lärarna, som sedan också finns behjälpliga under arbetets gång.

Till vårt förfogande har vi en stor musiksal, ljus- och ljudanläggning och grupplokaler. Vi producerar musik, antingen live eller med hjälp av musikprogram, på våra datorer.

Följ oss gärna på Instagram @hogastenmusik

Världen i perspektiv

Vill du vara med och påverka samhället vi lever i? Är du nyfiken på andra människors villkor och värderingar? Vill du göra skillnad för andra människor? Profilen startade år 2014 och är helt unik – den finns inte på några andra skolor i Sverige! Du som väljer denna profil får möjlighet att på skoltid engagera dig i frågor du tycker är viktiga. Utifrån erfarenhet och kreativitet får du konkret vara med och göra skillnad, i det lilla eller stora, för några få eller många.

Här arbetar vi i projektform och gör allt från att tillverka armband, samla in begagnade leksaker som sedan blir julklappar, delta på skolans FN-konsert, anordna aktivitetsdagar för elever på skolan, åka på studiebesök till att anordna disco på skolan.

Eleverna i V.I.P har samlat in och skänkt pengar till olika välgörenhetsorganisationer, bla. Unicef, Läkare utan Gränser, BRIS och Barncancerfonden. Totalt de här åren har vi kunnat skänka över 100 000 kr!

– Det är mycket upp till eleverna om vad profilen får för innehåll, säger Karin Nolin som är lärare på profilen. Profilen har ingen fast planering utan vi utgår från elevernas intresse hela tiden.

Följ oss gärna på instagram @vip_profilen_hogasten

World Taste Culture

I profilen World Taste Culture har du möjligheten att få utmana dig inom matlagning och bakning. Vi arbetar mycket praktiskt och vill utmana eleverna i arbetet med att till exempel laga mat från olika kulturer, testa olika smaker och utveckla sig i arbetet i köket.

I denna profil övas du i att samarbeta och ta ett ansvar i den lilla och stora gruppen. Det är mycket upp till dig som elev vad profilen får för innehåll då vi utgår från era intressen hela tiden.

Varje termin avslutar vi med att bjuda in till en middag där ni planerar, tillagar och serverar maten för era inbjudna gäster.

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.