Ge bort kulturkortet som present

En invånare har besökt Dunkers kulturhus för att köpa en julklapp till sin fru. Han vill ge henne en förlängning av kulturkortet. Men på Dunkers får han svaret att de inte kan förlänga kulturkortet åt frun, eftersom det strider mot dataskyddsförordningen GDPR. I stället blir mannen erbjuden att köpa ett presentkort att ge till sin fru. Detta tycker han blir onödigt krångligt.

Detta har kommunen gjort

Krångelombudsmannen bad en av stadsjuristerna om rådgivning i ärendet. Stadsjuristen bekräftar att personalen på Dunkers kulturhus har gjort rätt. Sedan den nya EU-lagstiftningen som kallas GDPR började gälla 2018 har många verksamheter i kommunen fått ändra på arbetssätt och rutiner för att leva upp till de strängare reglerna som gäller för databehandling av personuppgifter. Eftersom en förnyelse av kulturkortet innebär att man går in ett datasystem och uppdaterar giltighetstiden för kortet för en specifik person, är detta något kommunen inte får göra utan personens medgivande.

Det gäller då att hitta sätt att komma runt problemet med databehandling av personuppgifter, så att det ändå blir enkelt för någon som vill ge bort ett kulturkort i present. Den lösning som Helsingborgs stad har är att sälja ett presentkort som mottagaren kan lösa in för att skaffa ett nytt eller förlänga sitt kulturkort. Presentkortet är opersonligt och kräver ingen databehandling förrän det löses in av mottagaren. Presentkortet kan köpas över disk eller digitalt via kulturkortet.se. Den som löser in presentkortet kan också göra detta över disk eller digitalt. Nuförtiden kan man ha kulturkortet både som ett fysiskt plastkort eller bara i en app. Oavsett vilket man använder så fungerar förlängningen att göra digitalt.

Ansvarig verksamhet menar att åtgärder i denna fråga inte är nödvändiga eftersom det finns en lösning som de flesta invånare är nöjda med. Det kommer få andra klagomål på lösningen med presentkortet och därför vill verksamheten hellre fokusera på annan utveckling när det gäller kulturkortet. Just nu arbetar verksamheten för att förenkla inloggningen till kulturkortsappen.

Krångelombudsmannens kommentar

Krångelombudsmannen delar uppfattningen att lösningen med presentkort är bra och menar att verksamheten kan förenkla för användarna med tydligare kommunikation om den här lösningen. Det kan förtydligas att presentkortet kan användas som gåva både till någon som får ett kulturkort för första gången och för någon som ska få en förnyelse. Ansvarig verksamhet bör också säkerställa att den som får presentkortet får information om att det går att lösa in både över disk och digitalt. På webbsidorna i den digitala kulturbutiken där man kan köpa eller förlänga ett kulturkort kan det med fördel framgå redan innan man kommer till betalnings-steget att man kan betala med ett presentkort. Det kan leda till att fler inser att den här lösningen är ett enkelt sätt att ge bort ett kulturkort i present.

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 - 17.00

Torsdag: 08.00 - 18.00

Fredag: 08.00 - 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.