Unikum

Unikum är en lärportal som används i stadens skolor. Den används till exempel för kommunikation mellan lärare och vårdnadshavare. Vårdnadshavare har hört av sig till krångelombudmannen eftersom de upplever krångel med bland annat inloggning och användarvänlighet.

Invånare 1 skriver så här:

Allt som handlar om Unikum i skolan är krångel. Hela plattformen är antik och alla föräldrar gråter varje gång de tvingas använda programmet. Tycker verkligen synd om lärare och skolpersonal som måste använda detta totalt värdelösa program dagligen. Det känns exempelvis något märkligt att det krävs typ 12-13 klick bara för att logga in. Men kanske logiskt eftersom hela programvaran saknar varje form av användarvänlighet. Hoppas verkligen att Unikum åker ut från Helsingborgs stad så snart avtalet går ut och ännu hellre långt innan dess. Med ett bra system för att hantera skolan måste skolan och medborgarna kunna spara hundratusentals timmar varje år som idag slösas bort helt i onödan.

Invånare 2 skriver så här:

Samtliga(?) kommunala skolor använder sig av flera olika system som är tvingande för vårdnadshavare att använda. Inloggning till dessa är så otroligt dåligt gjord så jag har aldrig varit med om något liknande i denna tid. Systemet måste ha ett 10-tal år på nacken och är förmodligen inköpt efter upphandling där lägst anbud vann? Det behövs en ny version av denna inloggning! https://skolportalen.helsingborg.se Försökte runda det för Unikum genom att använda deras app… men naturligtvis skickar appen en vidare till exakt samma inloggning…  som fungerar ännu sämre i det läget. Försöker t.ex. starta bankid, det blir en fördröjning, det misslyckas och sedan får man starta det manuellt. OBS att den fungerar dåligt i olika grader beroende på vilken plattform du använder. Konsekvens av detta? Föräldrar skippar att ta del av sina barns skolgång för att inloggningen till Unikum är så omständlig.

Invånare 3 skriver så här:

Unikum – väldigt icke användarvänlig och de två olika apparna unikum och unikum familj är inte synkade (verkar inte ligga på samma info plattform). Viss info får man söka i unikum och viss info i unikum familj. Skapar frustration och lärarna verkar även uppleva mycket krångel kring unikum.

Detta gör staden nu:

För att lösa detta krångel har avdelningen Pedagogiskt center på skol- och fritidsförvaltningen utsetts som ansvariga. Arbete pågår nu genom åtgärder på tre områden:

Inloggning: I pågående projekt ”skolportal 2.0” görs en översyn av inloggningen för både elever, personal och vårdnadshavare.

Underlättad navigering med djuplänkar: Det förs en dialog med systemleverantören om hur länkning från Unikums notismejl fungerar, hur användare skickas vidare, när inloggning krävs och var användare hamnar efter inloggning. Möjliga lösningar på dagens problem utreds.

Användarvänligheten i övrigt: Pedagogiskt center på skol- och fritidsförvaltningen ska utveckla och intensifiera arbetet med att ge stöd till rektorer och nyanställd personal. Bland annat genom att erbjuda skolornas personal en digital utbildning om hur man på bästa sätt använder Unikum. Även riktlinjerna för användningen av Unikum ses över.

  • Jenny Andersson

    Skönt och höra att det är fler än jag som inte förstår sig på Unikum. Trodde jag var ensam om det. Som nyinflyttad till staden trodde jag att det bara var jag som inte förstod systemet. Visade fritidspersonal på skolan systemet som finns i Jönköping där vi är ifrån och de sa att det var enkelt och lättare system. Staden borde ta efter den mallen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *