Innovationsdistriktet möjliggör ny innovativ lösning för fastigheter

En affärsutvecklare och en entreprenör möttes på Helsingborgs innovationsdistrikts invigning i maj. Nu tar de fram en gemensam innovativ lösning för att återanvända bad- och diskvatten på fastighetsnivå.
De senaste åren har Helsingborg gjort sig ett namn i vattenvärlden. Delegationer från bland annat USA och Nederländerna har besökt testbädden RecoLab för att få en visning av stadsdelen Oceanhamnens innovativa källsorterande avloppssystem. Bill Gates Foundation har även visat intresse för systemet.
– Helsingborg visade stort mod genom att bygga ”tre rör ut”. Nu är anläggningen väldigt betydelsefull, inte minst som referens för alla oss som arbetar cirkulärt med vatten, säger Göran Larsson, affärsutvecklare på vakuumsystemföretaget Jets.
Ett möte skapar nya idéer
I maj 2024 deltog han tillsammans med många andra i invigningen av Helsingborgs innovationsdistrikt och där kläcktes idén om ett nytt samarbete.
– Det är ett otroligt häftigt forum att delta i. Här finns en kreativitet och en positiv anda, säger Göran Larsson.
Nu krokar startup-företaget Circular Water arm med Jets för att ta konceptet ett steg längre genom att utveckla vattenåtervinning av bad-, disk- och tvättvatten, så kallat gråvatten, på fastighetsnivå. I dagsläget är många reningsverk i Sverige överbelastade. Lokala decentraliserade vattenreningssystem kan radikalt minska detta tryck.
– Med en gråvattenslösning för fastigheter är det endast svartvattnet från toaletterna samt en liten mängd gråvatten som behöver skickas till reningsverket. På så sätt skulle ett reningsverk kunna täcka många fler byggnader, säger Göran Larsson.
– Genom att recirkulera gråvatten, i kombination med vakuumtoaletter som endast behöver 0,6 liter per spolning, kan en fastighet spara mer än 100 liter vatten per person och dag jämfört med snittet i dag, säger Helena Eriksson, grundare av Circular Water.
En lösning som effektiviserar byggprocessen
Gråvattnet är uppvärmt och kan användas för att värma vatten eller producera el till fastigheten. En decentraliserad vattenrening för också andra fördelar med sig. Tillståndsprocessen för traditionella centraliserade system tar ofta uppåt sju år, vilket kan jämföras med en uppskattad tillståndsprocess på endast två till åtta månader för decentraliserade vattensystem. Byggprojekt skulle alltså kunna komma i gång snabbare när färre tillstånd behövs och färre ledningar dras.
– Med hjälp av mobila reningsverk skulle stadsdelar kunna byggas och börja nyttjas utan eller tills rören är framdragna, säger Helena Eriksson.
Nu pågår en validering av konceptet och intresse finns bland annat från Gotland, där grundvattentillgången är en ständig utmaning.
Vad innebär Helsingborg och RecoLab för er i näringslivet som jobbar med vattenfrågan?
– Den offentliga VA-branschen är i regel väldigt konservativ. Helsingborgs satsning på vatten är helt avgörande för att det ska hända något nytt i Sverige, säger Göran Larsson.
– Jag håller med. Många forskningsinstitut har en otroligt bra specialistkompetens, men samtidigt är de vinstdrivande företag. RecoLab är en neutral part, utan någon egen produktutveckling. Det gör att vi slipper stuprörstänket och det är mycket betydelsefullt, säger Helena Eriksson.