Årets kryssningssäsong är i gång – nästa fartyg kommer 12 juli

Den 12 juli kommer årets andra kryssningsfartyg till Helsingborg. Fartyget lägger till i Sydhamnen. Passagerarna åker in med shuttlebussar till Dunkers Kulturhus och tas emot där. Tre kryssningsfartyg är planerade att komma hit denna säsongen.

Kryssningfartyg

– Genom att vara kryssningsdestination sätts Helsingborg på världskartan. Här erbjuds kryssningsgästerna en unik och speciell upplevelse som skiljer sig från andra kryssningsdestinationer i världen. Till skillnad från de stora hamndestinationerna så kommer passagerarna till en liten storstad med nära till allt när de kommer till Helsingborg. Under bara en dag kan passagerarna ta sig runt enkelt med buss eller cykel och besöka en vingård, uppleva vacker natur, gå på utställningar, shoppa och äta god mat och dryck, säger Hanna Myrbäck, näringslivsutvecklare i Helsingborgs stad.

Så tar vi emot kryssningsfartygen

Avdelningen för kommunikation och näringsliv på stadsledningsförvaltningen i Helsingborgs stad ansvarar för att ta emot passagerarna vid ett anlöp.

– Vi finns på plats under några timmar för att hälsa passagerarna välkomna. Vi lämnar ut kartor och svarar på enklare frågor. Vissa passagerare åker på utflykter medan andra utforskar Helsingborg på egen hand. Det är fantastiskt roligt att träffa och prata med passagerarna från fartygen. Det är en nyfiken målgrupp som är intresserade av att upptäcka Helsingborg men som också är nyfikna på svensk kultur. Saker som brukar komma upp är hur rent vi har det, Systembolaget, fika samt hur vänliga de tycker helsingborgarna är, säger Hanna Myrbäck.

Om anlöpen

Under de senaste åren har det kommit cirka 2–9 kryssningsfartyg per säsong till Helsingborg. Kryssningssäsongen sträcker sig från april till oktober. Det brukar också komma ett antal oplanerade anlöp oftast med ganska kort varsel. Det kan bero på att fartygets rutt har behövts ändras på grund av väder eller liknande.

I år är samtliga anlöp så kallade ”Maiden Call”. Det innebär att rederierna aldrig har anlöpt till  Helsingborg tidigare. Vid ”Maiden Call” brukar det arrangeras en välkomstceremoni ombord på fartyget för att hälsa dem extra välkomna till Helsingborg. Då deltar fartygets kapten och representanter från staden, Helsingborgs Dagblad och Helsingborgs hamn. Rådhuset brukar även hissa flaggan för det land där rederiet kommer ifrån.

kryssningsfartyg

Då kommer kryssningsfartygen hit 

  • 23 juni – Seven Seas Navigator

Fartyget lägger till i Sydhamnen. Passagerarna åker in med shuttlebussar till Dunkers Kulturhus.

Det är ett mindre lyxfartyg med cirka 500 passagerare. Fartyget är ute på en 17 dagars rutt som startar i Amsterdam och slutar i Köpenhamn. Förutom Helsingborg gör fartyget stopp i bland annat Stockholm, Helsingfors, Gdansk, Oslo och Bornholm. Ombord kan passagerarna njuta av god mat, spa, pooler, sjunga kareoke, gå på shower eller spela på fartygets casino. Läs mer om fartyget Seven Seas Navigator på deras webbplats. 

  • 12 juli – Seven Seas Mariner

Fartyget lägger till i Sydhamnen. Passagerarna åker in med shuttlebussar till Dunkers Kulturhus.

Fartyget ha cirka 700 passagerare och 460 personer i besättningen. Den är ute på en 18 dagars rutt som startar i London och avslutas i Köpenhamn. Fartyget besöker förutom Helsingborg bland annat Visby, Berlin, Tallinn, Paris, Rotterdam och Aarhus. Läs mer om fartyget Seven Seas Mariner på deras webbplats. 

  • 9 oktober –  Oceania Sirena

Fartyget lägger till på redden och kan ses i Norra hamnen. Passagerarna kommer in med så kallade tender boats till Henry Dunkers plats.

Årets sista fartyg har cirka 650 passagerare. Fartyget är ute på en 12 dagars rutt som startar i Köpenhamn och slutar i Amsterdam. Läs mer om fartyget Oceania Sirena på deras webbplats. 

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.