Har du blivit kontaktad av SCB för att delta i deras medborgarundersökning?
Medborgarundersökningen handlar om vad du tycker om din kommun. Till exempel om skola, äldreomsorg och hur trygg du känner dig i området där du bor. Om du fått ett brev från SCB är det viktigt att du svarar. Genom att delta har du möjlighet att påverka utvecklingen i din kommun och göra den bättre. Du bidrar också till att resultatet blir mer tillförlitligt.
– Helsingborgs stad deltar i SCB:s medborgarundersökning för att ta reda på hur du som helsingborgare ser på din kommun och den kommunala servicen. Vi använder resultatet från medborgarundersökningen till exempel i stadens verksamhetsutveckling och som underlag för utvecklingsarbete, säger Andreas Roth, samhällsanalytiker i Helsingborgs stad.
Så deltar du
Undersökningen pågår från den 22 augusti till den 7 november. Såklart är det frivilligt att delta.
Du deltar i undersökningen genom att svara på en pappersenkät eller via webbenkät. Det är olika svarsdag. Pappersenkäten behöver postas senast den 4 november och sista dagen att svara på webbenkäten är den 7 november klockan 13.
Vill du delta via webbenkäten så gör du det genom att logga in här på SCB:s webbplats. Du behöver logga in med bankid eller annan e-legitimation för att svara på frågorna.
Du kan svara via webben på engelska. Pappersenkäten finns även på arabiska.
Mer om undersökningen
I årets medborgarundersökning som statistiska Centralbyrån SCB skickar ut deltar 128 kommuner. Totalt blir 185 288 personer kontaktade.
2 200 helsingborgare får enkäten. Dessa är slumpmässigt utvalda invånare över 18 år som är registrerade som boende i Helsingborg i befolkningsregistret.
SCB gör undersökningen på uppdrag av Sveriges kommuner.
Enkäten består av 42 frågor och tar upp dessa områden:
- Skola och omsorg
- Boende och boendemiljö
- Lokala arbets- och utbildningsmöjligheter
- Samhällsservice
- Resor och kommunikationer
- Bibliotek, kulturliv och mötesplatser
- Idrott, motion och friluftsliv
- Underhåll av den offentliga miljön
- Trygghet i samhället
- Klimat och miljöarbete
- Bemötande, information och inflytande i kommunen
- Jämlikhet och integration
- Förtroende
- Allmänna frågor om kommunen