Snart är det EU-val – Så jobbar Europa Direkt med nå ut

Den 9 juni är det EU-val. Europa Direkt Skåne Nordväst arbetar med att nå ut med information om valet till samtliga invånare i nordvästra Skåne. De föreläser, utbildar och arrangerar valdebatter.

Foto: Valmyndigheten. Fialotta Bratt
Foto: Valmyndigheten. Fialotta Bratt

Så gör Europa direkt för att nå väljarna

–Vi har gjort vårt bästa för att nå ut och möta invånare med information om valet och varför det är viktigt att rösta. Bland annat har vi informerat om valet på olika mötesplatser, områdesdagar och språkcaféer, säger Jenny Tellström samordnare för Europa Direkt.

Europa direkt har även samarbetat med Invandrarföreningarnas samorganisation för att nå ut med information till utlandsfödda invånare.

–En stor del av vårt arbete går ut på att föreläsa om EU i gymnasieskolor, folkhögskolor, föreningar och på andra mötesplatser. EU-valet har under våren varit en central del i samtliga av våra föreläsningar, säger Jenny Tellström, Europa Direkt.

Förutom i Helsingborg har Europa Direkt föreläst på informationsträffar i Höganäs, Landskrona och Örkelljunga,

I april organiserade Europa Direkt en journalistutbildning tillsammans med övriga Europa direktkontor i Skåne. Syftet var att främja mediernas rapportering inför EU-valet.

–Vi har också provat att hålla EU-quiz kväll på Drottninghögs bibliotek, där deltagarna fick lära sig mer om EU och ett par av de aktuella frågorna inför valet.

Valdebatter för förstagångsväljare

Europa Direkt har arrangerat två valdebatter med kandidater i EU-valet. En debatt gjordes i samarbete med Olympiaskolan där 500 förstagångsväljare från stadens olika gymnasieskolor deltog. Den andra debatten hölls på Aktivitetshuset Tryckeriet för stadens invånare.

Utmaningar med att nå ut om EU-valet

– Vi tror att orsaken till att det brukar vara lågt valdeltagande är starkt kopplat till låga EU-kunskaper i samhället. Många vet inte att ungefär en tredjedel av svensk lag har sin grund i EU-beslut, vad det egentligen är man ska rösta på i EU-valet eller vilket uppdrag en Europaparlamentariker har, säger Jenny Tellström, Europa Direkt.

Läs mer om Europa Direkts verksamhet. 

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.